Barbara Sušec Michieli

Marija Vera – igralka v dinamičnem labirintu kultur

Marija Vera (Franziska Xaveria Maria Eppich, po poroki baronica von Osten-Sacken) je bila igralka, režiserka in pedagoginja slovensko-nemškega rodu. Pred nami je prva celovita zgodovinska študija o kaki slovenski dramski igralki. Pospremil jo je dokumentarni film Maje Weiss Hočem osvojiti svet, ki mu je leta 2006 sledila istoimenska razstava v Slovenskem gledališkem muzeju.

 

Knjiga na izčrpen način povzema bogato zgodbo o igralki, rojeni 1881 v Kamniku, ki je živela in ustvarjala v različnih kulturah in v treh kulturnih okoljih, v nemškem, srbohrvaškem in slovenskem. Nastopala je v treh jezikih, sedmih državah in enajstih gledališčih, ki danes ležijo v osmih različnih evropskih državah: v Avstriji, Nemčiji, Švici, Poljski, Srbiji, Črni Gori, v Bosni in Hercegovini ter v Sloveniji. Prodor Marije Vere v evropski kulturni prostor na začetku 20. stoletja je pomenil fantastičen uspeh, ki do danes nima prave primerjave, kljub temu, da aktualno združevanje Evrope ustvarjalcem spet odpira široke možnosti.

 

Marija Vera je sodelovala z vodilnimi gledališkimi umetniki 20. stoletja: z Josefom Kainzem, Maxom Reinhardtom, Alexandrom Moissijem, z Elisabeth Bergner in drugimi. Pred nami pa ni le knjiga o igralki, pač pa tudi knjiga o gledališču, o umetnosti in navsezadnje o svetu, v katerem se je ta impresivna življenjska zgodba odvijala. Ustvarjanje Marije Vere je namreč neločljivo od pisanega in nemirnega sveta, v katerem je živela vse do smrti leta 1954. Knjiga gledališke raziskovalke dr. Barbare Sušec Michieli z znanstvenim aparatom in akribijo uspešno rekonstruira nenavadno življenje ženske, ki je z voljo in močjo, zlasti pa z igralskim talentom »osvojila svet«, kot si je že kot mladenka zapisala v svoj dnevnik.

 

Predstavitev knjige

Razstava

 

Uredila: Francka Slivnik in Ivo Svetina

Pregled nemškega besedila: Erna Kožar

Prevod povzetkov: Peter in Katarina Altshul (angleščina) in Barbara Sušec Michieli (nemščina)

Oblikovanje: Jurij Kocbek

 

Izdal Slovenski gledališki muzej v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (Center za teatrologijo in filmologijo)

336 str.: ilustr.; 28,5 x 21 cm

slv, povzetki v angleščini in nemščini

ISBN   961-6218-83-2

Cena: 27,96 evr

Spletna prodaja

Drugo