Iz naših zbirk – Nataša Matjašec Rošker, prejemnica Borštnikovega prstana 2023

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja.

Nataša Matjašec Rošker, prejemnica Borštnikovega prstana 2023

Ustvarjanje Nataše Matjašec Rošker je mogoče razdeliti na dve obdobji: v letih 1995–2007 je bila intenzivno vpeta v neodvisno sceno (ob tem pa kot gostja nastopala tako rekoč v vseh slovenskih gledališčih, igrala pa je tudi na filmu), od leta 2007 pa ustvarja kot članica umetniškega ansambla Drame SNG Maribor.

Dramaturginja Maja Borin je v utemeljitvi nagrade o letošnji dobitnici Borštnikovega prstan zapisala: »Esenca njene igre je neulovljiva, izmika se kategoriziranju, saj se v svojem igralskem iskanju nikoli ne ustavi, pač pa neprestano išče nove igralske poti in izrazna sredstva. Slednjega se ne poslužuje zaradi drugačnosti per se, pač pa z iskanjem nekonvencionalnih rešitev prodira globlje v uprizoritev, igralsko kreacijo, vlogo, odnose, stanja … Svoj igralski modus operandi oblikuje do perfekcionističnih nians, detajlov, na novo izumlja oblike, ki jih gradi na stičišču raznovrstnih umetniških polj. In čeprav je večji del svoje kariere posvetila najrazličnejšim zvrstem znotraj dramskega gledališča, so ji blizu eksperimentalne in laboratorijske forme, tudi lutkovno gledališče in film.«

Iz naših zbirk – plakat julij 2023:

 

Sebastijan Horvat, Elsinor (po motivih Hamleta), režiser Sebastijan Horvat, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, premiera 27. januarja 1994, Cekinov Grad. Na fotografiji: Nataša Matjašec kot Gertruda in Aleš Kolar kot Klavdij. Foto: Tone Stojko; vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Sebastijan Horvat, Elsinor (po motivih Hamleta), režiser Sebastijan Horvat, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, premiera 27. januarja 1994, Cekinov Grad.
Na fotografiji: Nataša Matjašec kot Gertruda in Aleš Kolar kot Klavdij.
Foto: Tone Stojko; vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Drugo