Dušan Moravec

Hinko Nučič, dramski igralec in režiser

 

Akademik Dušan Moravec, eden najvidnejših slovenskih teatrologov, v monografski študiji o Hinku Nučiču (1883–1970), igralcu, režiserju, pedagogu, organizatorju gledališkega dela, publicistu in dramatiku, nadaljuje svoje raziskave o utemeljiteljih slovenskega dramskega gledališča (monografiji o Ignaciju Borštniku in Antonu Verovšku je prav tako izdal Slovenski gledališki muzej).

 

Knjiga približa mladostno obdobje Hinka Nučiča, ki ga je Nučič preživel v Ljubljani (1900–1912), nadaljuje z njegovim obnavljanjem ljubljanskega gledališča (1918–1919) in z ustanovitvijo mariborskega gledališča (1919–1921). Obravnava tudi obe Nučičevi obdobji v Zagrebu (1912–1918 in 1922–1952), kjer je ustvarjal velik del svojega življenja in se uveljavil z najzahtevnejšimi igralskimi vlogami klasičnega in modernega repertoarja. Zadnja poglavja knjige so posvečena Nučičevemu vračanju na slovenske odre, predvsem njegovim gostovanjem v Ljubljani in Mariboru. Prav tako se avtor posveti Nučičevim »obrobnim dejavnostim« – avtorstvu dveh dram (Ubijalci, Orkan), delovanju v okviru društva Slovenski dom v Zagrebu, organizacijskemu in vzgojiteljskemu delu ter sodelovanju pri filmu (v obdobju 1918-1958 je posnel pet filmov).

 

Moravec z zanj značilno akribijo piše o zaslužnem gledališkem umetniku z vsem spoštovanjem, vendar omeni tudi senčne strani in manj pohvalne odmeve, ki jih je bil deležen, poudarjajoč, da Nučič (v nasprotju z Borštnikom) ni bil iskalec novih poti, ampak je ostal vse življenje zvest umetniški usmeritvi svoje mladosti, kot igralec in kot režiser.

 

Slovenski gledališki muzej načrtuje tudi izid monografije, ki bo posvečena igralki Viki Podgorski, učenki in življenjski sopotnici Hinka Nučiča.

 

218 str.: ilustr.; 22 x 15 cm

slv, povzetek v angleščini

ISBN 961-6218-47-6

Drugo