Fran Milčinski (in Jaša Jamnik)

Butalci!!! (2004)

 

KOMEDIJA

ŠTEVILO OSEB: 4 osebe iz prizora v prizor menjavajo vloge, ki so pretežno moške (vloge bi si lahko razdelilo tudi do 30 igralcev)

 

VIR

Nova priredba je nastala leta 2004 za uprizoritev Gledališču za otroke in mlade (GOML). Predloga tej priredbi je bilo besedilo iz leta 1998. Tipkopis Butalci!!! Obsega 56 strani A4 formata.

 

UPRIZORITVE

Uprizoritev predhodne priredbe (objavljena v Digitalni knjižnici slovenskih dramskih besedil pod naslovom Butalci 1998) je doživela premiero  16. oktobra 1998 v SSG v avtorjevi režiji. Igro je Jaša Jamnik režiral tudi v Gledališču za otroke in mlade (premiera: 14. 11. 2004). Z Butalci se je na odrskih deskah srečal še tretjič, ko je kot dramaturg in igralec sodeloval  pri uprizoritvi Butalcev, ki so nastali kot priredba vseh ustvarjalcev predstave (Gledališče Koper, premiera: 3. 10. 2011, režija Jaka Ivanc).

 

PODATKI O AVTORJU

Fran Milčinski (1867-1932)je bil pisatelj, dramatik in pravnik. Zanj je značilna predvsem humoristična in satirična literatura z aktualno socialno in politično vsebino, čeprav se ni omejil samo nanjo (Pravljice, Ptički brez gnezda, besedila o prvi svetovni vojni…). Že zelo mlad je za krajši čas postal upravnik Deželnega gledališča (1899-1901), pozneje pa se je v gledališkem dogajanju udejstvoval predvsem kot dramatik. Večina njegovih iger je bila uprizorjena v ljubljanskem Deželnem oziroma Narodnem gledališču (Brat Sokol, Cigani, Volkašin, Kjer ljubezen tam Bog, Krpan Mlajši, Mogočni prstan, Vesela igra o žalostni princezinji…) in na ljudskih odrih, kjer jih uprizarjajo še danes. Med vsemi njegovimi besedili so danes na odru najbolj živi Butalci, ki so nastajali kot kratke zgodbe, objavljene po različnih časopisih. Zbrane v knjigi so izšle šele leta 1949 in bile do danes snov številnih dramatizacij.

Jaša Jamnik (1964) je študiral gledališko režijo na AGRFT, kjer je diplomiral z režijo uprizoritve besedila Franza Xaverja Kroetza Moška stvar. Kasneje se je izpopolnjeval tudi v Kraljevem gledališču v Londonu. Doslej je zrežiral preko petdeset uprizoritev v skoraj vseh slovenskih profesionalnih gledališčih in tujini ter okoli dvajset z ljubiteljskimi gledališčniki. Jamnik pogosto tudi sam nastopa v gledališču, filmu in na televiziji. Je tudi scenarist in avtor dramatizacij.  Za RTV Slovenija režira sinhronizacije risanih filmov. Deluje tudi kot mentor ljubiteljskih gledaliških skupin. Od 2009 do 2012 je bil umetniški vodja Šentjakobskega gledališča, v sezoni 2011/12 pa član umetniškega vodstva SSG Trst. Poleg ostalih nagrad je bil 1998 nagrajen za priredbo in režijo Butalcev (festival Zlata paličica).

 

VSEBINA

Nova priredba je v primerjavi s prvo obsežnejša, butalske prigode pa so razvrščene v drugačnem vrstnem redu. V prvi različici je petnajst oštevilčenih prizorov, drugi pa sta dodana še dva (Gasilci in Pridiga). Prizori tokrat niso oštevilčeni, nekateri so preimenovani. Včasih so dialogi iz prve verzije razbiti na krajše replike, čeprav je besedilo skoraj popolnoma zvesto izvirniku in ohranja stilno mojstrstvo Frana Milčinskega.

Prvi prizor tokrat ni postavljen le v pusto pokrajino, ampak na golf igrišče in nosi naslov V začetku je bil golf. Tudi drugi prizor tako kot v prvi verziji uvaja v butalsko genealogijo, le da je tokrat razširjena vse do prvega človeka Adama.

Avtor gradi dogajanje s poljubnim mešanjem posameznih zgodb prozne predloge. Nekatere razcepi na dva dela, ki sta med seboj ločena z drugo epizodo, nekatere prikaže tristopenjsko, nekatere prigode pa se kot vodilni motivi pojavljajo skozi vso komedijo. Med njimi so tudi tekmovalni odnosi s sosednjim krajem: «Ko so Tepanjčani imeli kolero, nismo v Butalah prej dali miru, nego da smo dobili takisto. In še črne koze po vrhu.« Kot nasprotje butalski topoumnosti je tudi tokrat v ospredju razbojnik Cefizelj.

Prigoda z zmajem v grbu je še eden v seriji namigov, da Butale niso zelo daleč. Dogajanje se zaključi s pozivom mestu, ki ima tako kot Butale v grbu zmaja: »Ako bi se baš primerilo in bi imel ta zmaj mlade, lahko bi katerega odstopili v Butale«.

Drugo