1. julij – 30. september 2020

Dramska dela Frana Milčinskega (1967 – 1932)

Povod za razstavo je objava avtorjevih dramskih besedil na naši spletni strani:

Brat Sokol, Cigani, Iz devete dežele, Kjer ljubezen, tam Bog, Volkašin in Krpan mlajši.

 

Pisatelj Fran Milčinski je bil po poklicu pravnik, v prostem času pa se je posvečal pisateljevanju. Zelo zgodaj se je angažiral tudi v organizaciji in upravljanju slovenskega gledališča. 1899 je postal član ljubljanske gledališke intendance. V tem obdobju je bil tudi tajnik Dramatičnega društva.

V skladu s svojimi nazori o dramatiki je začel pisati tudi gledališke igre. Prvencu Kratkočasna igra o prostoru za Prešernov spomenik (1904) je sledil Brat Sokol (2005), ki je bil tako kot komedija Cigani (2006) uprizorjen v Deželnem gledališču v Ljubljani. V naslednjih letih je napisal še igre Iz devete dežele (1908), Volkašin (1913) in Kjer ljubezen, tam Bog (1913), dramatizacijo Tolstojeve povesti.

Po prvi svetovni vojni je postal je član Slovenskega gledališkega konzorcija. V zrelih letih je ustvaril še dve igri za mladino, Mogočni prstan in Veselo igro o žalostni princesi (oboje 1923) in satiro z junakom iz znamenite Levstikove povesti, ki jo je podnaslovil Krpan mlajši (1925). Tudi danes je Milčinski na slovenskih odrih še vedno prisoten, a ne s svojimi komedijami, temveč z dramatizacijami zgodb o Butalcih. Butalci so njegovo najpogosteje uprizarjano delo, čeprav si jih avtor sploh ni zamislil kot odrsko besedilo. Ena od dramatizacij je v dveh različicah dostopna tudi na naši spletni strani:

Fran Milčinski (in Jaša Jamnik): Butalci (1998)

Fran Milčinski (in Jaša Jamnik): Butalci!!! (2004)

 

Na naši spletni strani si lahko ogledate e-razstavo o Franu Milčinskem in njegovi dramatiki. Avtorica razstave je Tea Rogelj.

Drugo