15. december 2016–1. februar 2017

140-letnica rojstva Ivana Cankarja

Če smo ob razstavi o Williamu Shakespearu napisali, da je naša zbirka elizabetinčevih del in zapisov o njem izjemno obsežna, lahko ob 140 letnici rojstva Ivana Cankarja (1876 – 1918) ugotovimo, da je slednji v naši knjižnici zastopan s še več knjižnimi izdajami in nepregledno količino študij in dokumentov o uprizarjanju njegovih dram. Nekaj izbranih monografij, ki jih razstavljamo, samo opozarja na Cankarjevo delo in zapise o njem. V naši knjižnici je približno 300 zvezkov Cankarjevih tekstov in besedil, ki se nanašajo na njegovo ustvarjanje in poznejšo recepcijo.

 

Delo Ivana Cankarja predstavlja vrhunec slovenske literature in obenem slovenske dramske književnosti. V naši ustanovi si zato vse od začetka njenega obstoja prizadevamo zbrati in obdelati vse relevantno gradivo, povezano s Cankarjevim delom in z uprizarjanjem njegovih dram. Obletnice Ivana Cankarja so bile v preteklosti v Slovenskem gledališkem muzeju pogosto obeležene z razstavami in publikacijami o ustvarjanju najpomembnejšega slovenskega dramatika.

 

Ob petdesetletnici avtorjeve smrti je izšla tematska številka Dokumentov Slovenskega gledališkega muzeja, posvečena Cankarju (IV. Knjiga, 1968, št. 12). Gre za obsežen zbornik razprav, ki so posvečene avtorjevim dramam in njihovi recepciji ter njihovemu življenju na gledaliških odrih, tako tujih kot slovenskih.

 

Posebej bi želeli opozoriti tudi na naš razstavni katalog Cankarjevo gledališče, ki je nastal v davnem letu 1976, ob stoletnici avtorjevega rojstva.

 

Ivan Cankar je v naši knjižnici zastopan z vsemi knjižnimi izdajami in nepregledno količino študij in dokumentov o uprizarjanju njegovih dram.

Drugo