Zlata paličica, 18. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade

Lokacija: Lutkovno gledališče Ljubljana, Cankarjev dom, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Drama Ljubljana, PTL
Termin: 28. 09. 2019 – 06. 10. 2019

Med 28. septembrom in 6. oktobrom 2019 bo v Ljubljani potekal 18. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica. Festival organizira Lutkovno gledališče Ljubljana ob sodelovanju Slovenskega gledališkega inštituta in Cankarjevega doma. Bienalni festival Zlata paličica prinaša izbor najboljših slovenskih dramskih, glasbenih, lutkovnih, plesnih in eksperimentalnih predstav za otroke in mlade, ki so nastale v zadnjih dveh letih. Predstave so tudi uvrščene v katalog kakovostnih uprizoritev platforme Zlata paličica, referenčne baze za iskanje in prvo spoznavanje kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino, ki jo na podlagi presoje treh selektoric usmerja Slovenski gledališki inštitut.

Letos se bo na festivalu predstavilo 16 predstav, ki jih je izbrala selektorica festivala Nika Arhar. Po mnenju selektorice izbrane uprizoritve predstavljajo raznolike uprizoritvene pristope in žanre, od lutkovnih predstav za najmlajše, igrivih in inovativnih prepletov igre in animacije, do dramskih in plesnih predstav, ki oživljajo klasične in sodobne zgodbe, vzpostavljajo samosvoj avtorski odnos do izbrane predloge ali gradijo povsem nov odrski svet, izhajajoč iz tenkočutnega zaznavanja današnje družbene realnosti in vsakdana mladih. Posebnost letošnjega festivalskega programa je večja pozornost namenjena višjim starostim skupinam, predvsem generacijam tretje triade osnovne šole in srednješolcem. Ta, sicer nenačrtovan poudarek, po mnenju Nike Arhar kaže razveseljiv premislek o gledališki komunikaciji s segmentom občinstva, ki je v gledališču večkrat nekoliko spregledan ali pa sam zaradi različnih razlogov malo »pozabi« na gledališče. Izbrane uprizoritve pričajo, da za to ni potrebe; raznovrstne vsebine razpirajo na načine, ki ne pristajajo na poenostavljanje kompleksnih pojavov in občutij ter starejše mlade nagovarjajo kot zahtevno občinstvo v intenzivnosti doživljanja, sposobno občutljivega dojemanja in kritične refleksije.

Ciljno občinstvo festivala so otroci in mladi, zadnja leta pa se festival osredotoča tudi na pedagoške delavce in na vse, ki načrtujejo kulturne vsebine v vrtcih, šolah in kulturnih domovih po Sloveniji. Podeljeni bosta dve nagradi, najboljši otroški in najboljši mladinski predstavi po mnenju otroške oz. mladinske žirije.

 

 

V spremljevalnem programu festivala se lahko udeležite tudi tridnevnega strokovnega usposabljanja Šola v kulturi za pedagoške delavce ter predstavitvene delavnice programa Predstava pod drobnogledom na primeru predstav Nekje drugje in Rožnati trikotnik. Program Predstava pod drobnogledom je model vodenega ogleda gledališke predstave, ki obisk gledališča z ustvarjalnimi pristopi integrira v pouk ter spodbuja razvoj gledališke pismenosti. Priprava na ogled predstave bo potekala 3. oktobra od 15.00 do 18.00, refleksija po ogledu predstave pa bo 5. oktobra od 10.00 do 11.30 v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana). Vstop prost, obvezne prijave do 22. septembra (oz. do zasedbe prostih mest) na naslovu sandra.jenko@slogi.si.

Šolo v kulturi za pedagoške delavce bodo skupaj udejanjili Slovenski gledališki inštitut v okviru projekta Gleda(l)išče, Zavod Bunker v okviru projekta Igrišče za gledališče 2.0 ter Lutkovno gledališče Ljubljana.  Projekta Gleda(l)išče in Igrišče za gledališče 2.0 sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

 

 

 

Skip to content