Ob 101. obletnici rojstva Jožeta Babiča, gledališkega in filmskega ustvarjalca, predstavljamo v obliki digitalne razstave izbor 101 fotografije.

Jože Babič – gledališki človek, E-razstava

Lokacija: Osrednji slovenski gledališki spletni portal SIGLEDAL
Termin: 16. 02. 2018

Ob 101. obletnici rojstva Jožeta Babiča, gledališkega in filmskega ustvarjalca, predstavljamo v obliki digitalne razstave izbor 101 fotografije iz bogatega gledališkega opusa in zasebnega življenja, ki pa je bilo vselej tesno prepleteno z njegovim javnim angažmajem.

 

Jože Babič, nemirni ustvarjalec in nenehni popotnik, je močan pečat zapustil v več gledališčih v različnih slovenskih mestih, zato razstavo podnaslavljam Geografija gledališkega ustvarjanja.

 

Rodil se je v Trstu, odraščal v Mariboru. Svojo umetniško pot je začel na Ptuju, kjer je v predvojnem neodvisnem gledališču Frana Žižka bil eden od začetnikov slovenske avantgarde. Dvajsetleten je režiral delavsko dramo Rudolfa Golouha Kriza, ki je bila uprizorjena v kinodvorani na Pobrežju v Mariboru in bila izvedena samo enkrat.

 

Nato je kot igralec in režiser ustvarjal na PTUJU v Dramatičnem društvu, leta 1946 tudi kot umetniški vodja.

 

Ko se je vrnil v MARIBOR, je sprva igral, nato pa režiral v Drami Slovenskega narodnega gledališča (kasneje tudi enkrat v Operi). Leta 1974 je uprizoritev Ščuke pa ni Toneta Partljiča v izvedbi Drame SNG Maribor prejela Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev v celoti.

 

KOLOFON
Zasnova razstave: Martina Mrhar

Sodelavci pri izboru in digitalizaciji gradiva: Nataša Kolar, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož (gradivo ptujskega gledališča); Sandra Požun, Drama SNG Maribor; Ana Perne, SLOGI (gradivo tržaškega gledališča); Alenka Klabus Vesel, MGL; Mojca Kranjc, SNG Drama Ljubljana; Robert Kavčič, Prešernovo gledališče Kranj; Bojan Himmelreich, Zgodovinski arhiv Celje (gradivo celjskega gledališča); Katarina Batagelj, Šentjakobsko gledališče Ljubljana; Lidija Koren (osebni arhiv); Teja Glažar (osebni arhiv)

Koordinator projekta: Samo M. Strelec

Računalniška zasnova: Gregor Matevc

Sodelavka pri urejanju avtorskih pravic: Tamara Matevc

Vnos podatkov: Anja Roter

Partnerji razstave: SNG Nova Gorica, Drama SNG Maribor, SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, Slovenski gledališki inštitut, Zgodovinski arhiv Celje, Prešernovo gledališče Kranj, Šentjakobsko gledališče Ljubljana

 

 

Skip to content