Dan nominirancev za Grumovo nagrado-2018

Večer 48. Tedna slovenske drame

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 10. 04. 2018
Čas: 18. uri

Nagrada za mladega dramatika 2018, bralna uprizoritev nagrajenega besedila in pogovor z nagrajencem/ko

 

Prešernovo gledališče Kranj (PGK) na Tednu slovenske drame od leta 2012 podeljuje tudi nagrado za mladega dramatika, namenjeno novim slovenskim dramskim besedilom avtorjev, starih do trideset let. V letošnjem letu festival Teden slovenske drame, Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ponovno v Ljubljani pripravljamo Večer Tedna slovenske drame posvečen nagrajenemu mlademu dramatiku z bralno uprizoritvijo nagrajenega besedila in pogovorom z nagrajencem/ko. Bralno uprizoritev bodo izvedli igralci PGK in študenti AGRFT v režiji Mojce Madon, pogovor z nagrajencem/ko pa bo vodila teatrologinja Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta.

V letošnjem letu se za nagrado za mladega dramatika z novimi dramskimi besedili poteguje 14 besedil: Marija Gardina: Sokrat, Katja Gorečan: Požigalka ali samo preko mene mrtve, Varja Hrvatin: Popotovanje dramskega besedila ali usoda dramskega besedila v treh korakih, Varja Hrvatin: “Zreli” avokado, Iztok Jereb: Šejksapir, Sandi Jesenik: Interpretacija sanj alexandra mcqueera, Nuša Kalanj: Vojna idej, Luka Marcen: Kjer vrtnice ne ovenijo, Maša Pelko: Kraljevi otroci, Jernej Potočan: Odpad, Nastasja Schweiger: Hiša, Jaka Smerkolj: Stopnice, Helena Šukljan: Vse najboljše in Benjamin Zajc: Rabelj žrtev.

Nagrajenca izbira žirija v sestavi: literarna zgodovinarka in teatrologinja dr. Mateja Pezdirc Bartol (predsednica), dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo UL Tomaž Gubenšek, dramaturginja Vilma Štritof, dramaturginja Klavdija Zupan ter literarni teoretik in zgodovinar Igor Žunkovič. Nagrada bo podeljena na sklepni slovesnosti 48. Tedna slovenske drame, 8. aprila s pričetkom ob 20. uri v Prešernovem gledališču Kranj.

Dogodek pripravljamo: Teden slovenske drame, PG Kranj, SLOGI in AGRFT UL.

 

Nagrada za mladega dramatika 2018 – Maša Pelko: Kraljevi otroci, bralna uprizoritev nagrajenega besedila in pogovor z nagrajenko

 

Prešernovo gledališče Kranj (PGK) na Tednu slovenske drame od leta 2012 podeljuje tudi nagrado za mladega dramatika, namenjeno novim slovenskim dramskim besedilom avtorjev, starih do trideset let. Žirija je na letošnjem 48. Tednu slovenske drame izmed štirinajstih prispelih besedil nagradila delo Maše Pelko: Kraljevi otroci.

Bralno uprizoritev bodo izvedli igralci PGK in študenti AGRFT v režiji Mojce Madon, pogovor z nagrajenko pa bo vodila teatrologinja Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta, gostja na pogovoru bo Nataša Barbara Gračner.

 

Maša Pelko: Kraljevi otroci

»Kraljevi otroci je drama, ki trdno stoji v zdajšnjosti, čeprav črpa iz klasične dramske zgodbe o kralju Ojdipu. Prav filmsko bi jo lahko opredelili kot »prequel« znani zgodbi: prikazani so štirje kraljevi otroci, to so Polinejk, Eteokel, Antigona in Ismena, stari med osem in trinajst let, v času tik pred očetovim spoznanjem o zločinu. Razslojenost uporabe otroškega jezika glede na njihovo starost nudi drug in drugačen pogled na kanonsko zgodbo, polje asociacij, ki jih natančno, a nikakor naivno, beremo v tekstu, so glavne odlike dramaturško dobro strukturirane in izpeljane drame. Kljub nekakšni amorfnosti otroške psihologije prepoznavamo razvojne poteze, ki jih bodo ti otroci v bližnji bodočnosti razvili in pokazali v kasnejših dramah, ki se ukvarjajo z njimi. Prepoznavnost zgodbe pa nas pri branju seveda ne zavede, saj drama govori na vsaj še eni ravni: na ravni vseh otrok, ki jih v svet prehitre odraslosti hipoma prestavi katerakoli tragedija, zato v njihovih vprašanjih lahko vidimo tudi otroke, ki nam jih z različnih koncev sveta kažejo televizijske kamere, otroke, ki jih srečujemo, a ne prepoznavamo na naših ulicah … Lucidnost in tudi nekakšna duhovitost, ki sta vseprisotni v besedilu, nas lahko še posebej očarata, saj govorita o tem, da so tudi besedila na natečaju za mladega dramatika izpisana natančno, domišljeno in z občutkom za dramsko obliko,« je svojo odločitev obrazložila žirija za podelitev nagrade v sestavi: literarna zgodovinarka in teatrologinja dr. Mateja Pezdirc Bartol (predsednica), dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo UL Tomaž Gubenšek, dramaturginja Vilma Štritof, dramaturginja Klavdija Zupan ter literarni teoretik in zgodovinar Igor Žunkovič.
Foto: Mediaspeed/PG Kranj

 

Dogodek pripravljamo: Teden slovenske drame, PG Kranj, SLOGI in AGRFT UL.

 

 

 

Skip to content