Večer 49. Tedna slovenske drame – nagrajeni mladi dramatik 2019

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 10. 04. 2019
Čas: 18.00

Bralna uprizoritev nagrajenega besedila in pogovor z nagrajenko Ano Obreza.

Prešernovo gledališče Kranj (PGK) na Tednu slovenske drame od leta 2012 podeljuje tudi nagrado za mladega dramatika, namenjeno novim slovenskim dramskim besedilom avtorjev, starih do trideset let. Žirija je na letošnjem 49. Tednu slovenske drame izmed dvanajstih prispelih besedil nagradila delo Ane Obreza: Iskalci zlata.

Festival Teden slovenske drame, Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ponovno v Ljubljani pripravljamo Večer Tedna slovenske drame, posvečen nagrajenemu mlademu dramatiku z bralno uprizoritvijo nagrajenega besedila in pogovorom z nagrajenko. Bralno uprizoritev bodo izvedli igralci PGK in študenti AGRFT v režiji Luke Marcena, pogovor z nagrajenko pa bo vodila mag. Mojca Jan Zoran, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta.

Ana Obreza: Iskalci zlata
»Dramsko besedilo Iskalci zlata v svoji eklektičnosti, zgoščenosti prizorov, širokem naboru motivov, preskokih, nepričakovanih povezavah, v privzdignjenem, na trenutke deklamacijskem jeziku v ozadju skriva natančno strukturo parov, ki si tiho postavljajo eno in isto vprašanje. In zdi se, da na Driadino vprašanje »Kaj je zlato?« kljub ›pravilnemu‹ odgovoru, ki ga poda Herakles, lahko sami iščemo še drugačen odgovor, misel, ki se poraja ob prebiranju besedila. Noe in Joe, Herakles in Driada, Fjodor in Mihail, Zaročenka in Zaročenec, Ferdo in Magda (prepoznavni liki iz domače in svetovne literature in gledališča) … so iskalci odnosa, nedosegljivega in neuresničljivega. In ko Vladigon in Estramir, malo pomešana lika iz Beckettove absurdne drame Čakajoč Godota, ne moreta do zlata, ki leži v ustih trupla (kako prikladno, poleg mrtvega jezika), ter se v prepoznavno beckettovskem slogu poslovita od njega, ugotovimo, da je za osebe v besedilu spoznanje o nezmožnosti odnosa osvobajajoče. Kljub prevladujoči iskalski noti, tako rekoč že poslanstvu, ki zastavlja veliko in večno vprašanje o ljubezni, je takšen obrat presenetljiv, še bolj pa njegov učinek. Strah pred izgubo zavezujočega odnosa, ki ves čas zamolklo ždi v ozadju besedila, se razblini. Besedilo vznemiri ne le tematsko, ampak kot igra pomenov, parafraz in asociacij, odpira številne možnosti uprizoritve, a kljub natančnosti prizorov potrebuje še temeljit razmislek o dramski pisavi in jeziku,« je svojo odločitev obrazložila žirija za podelitev nagrade v sestavi: Vilma Štritof, predsednica, ter Klavdija Zupan, Mateja Pezdirc Bartol, Igor Žunkovič in Tomaž Gubenšek, člani.

 

Programski list Večera 49. Tedna slovenske drame

 

Ana Obreza: Iskalci zlata

režiser: Luka Marcen
dramaturg: Rok Andres
lektorica: Maja Cerar
nastopajo: Darja Reichman, Vesna Slapar, Borut Veselko, Blaž Setnikar, Jernej Gašperin, Beti Strgar
voditeljica pogovora: Mojca Jan Zoran

 

Fotoutrinki Večera 49. Tedna slovenske drame

 

Posnetek Večera 49. Tedna slovenske drame 10. aprila 2019 – bralna uprizoritev

Ana Obreza: Iskalci zlata

 

Posnetek Večera 49. Tedna slovenske drame 10. aprila 2019 – pogovor

Ana Obreza: Iskalci zlata