MAO

Trenutki v času, razstava državnih muzejev Slovenije

Lokacija: Grajski park Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Rusjanov trg 7, Ljubljana
Termin: 03. 09. 2021 – 30. 10. 2021
Slovenski državni muzeji vabimo na ogled skupne panojske razstave Trenutki v času, ki je po postavitvi na Muzejski ploščadi Metelkova od sedaj na ogled v grajskem parku Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Rusjanov trg 7, Ljubljana.

V letu, ko obeležujemo 30 let samostojnosti Slovenije, se na razstavi predstavlja trinajst državnih muzejev, vsak s svojim posebnim dogodkom, prelomnico ali vrhuncem v zadnjih 30-ih letih, ki je posamezen muzej posebej zaznamoval ali na katerega je muzej še posebej ponosen.

Kot je v uvodni besedi razstave zapisala mag. Mojca Jan Zoran, direktorica SLOGI, je »30 let doba, ko sodobnost postane tradicija, sedanjost dediščina, jutri včeraj. Pred 30 leti se je rodila samostojna Slovenija in danes je bil za mnoge odmaknjen v mikavno prihodnost, muzeji smo bili 30 let mlajši … 30 let – celotno življenje, obdobje rasti in razvoja, trenutek zrelosti, lahko zgolj utrinek v trajanju … Občutje časa je relativno, saj državni muzeji v letu, ko praznujemo 30. rojstni dan države, praznujemo 200-letnico rojstva prvega muzeja na Slovenskem. Zato je za nas teh 30 let obdobje zorenja ter trenutek, ko se zazremo nazaj in pogledamo naprej. Na razstavi, ki smo jo pripravili slovenski državni muzeji, izpostavljamo trenutke, ki so bistveno zaznamovali naših zadnjih 30 let. Zaradi njih smo rasli, se razvijali, postajali samozavestnejši in dostopnejši. Z njimi smo širili in ohranjali spomin preteklosti za nas, za naše starše in zanamce. V muzejih domuje dediščina. In ta dediščina je porok za samozavestno prihodnost posameznika in skupnosti.«

Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej na razstavi Trenutki v času

Dušan Jovanović: Kdo to poje Sizifa, SNG Drama Ljubljana, premiera: 12. 1. 1997, režiser: Dušan Jovanović. Foto: Tone Stojko. Vir: Ikonoteka SLOGI − Gledališki muzej. Na fotografiji: Jernej Šugman kot Sizif.

Za SLOGI – Gledališki muzej je izjemnega pomena pridobitev fotografij Toneta Stojka leta 2017, saj Stojkov gledališki opus zajema skoraj polstoletno delovanje različnih slovenskih institucij in zunajinstitucionalnih ustvarjalcev ter predstavlja dragoceno pričevanje o najbolj minljivi in izmuzljivi umetnostni zvrsti. Umetniško vrednost Stojkovega opusa potrjuje tudi nagrada Prešernovega sklada, ki jo je Stojko prejel že za svojo prvo razstavo gledaliških fotografij v letu 1983. Dobro desetletje pozneje je v objektiv ujel prizor iz uprizoritve sklepnega dela Balkanske trilogije, Jovanovićevega dramskega odziva na vojno na območju nekdanje skupne države.

 

Pri razstavi sodelujemo:

Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Muzej krščanstva na Slovenskem
Muzej novejše zgodovine Slovenije
Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Narodna galerija
Narodni muzej Slovenije
Prirodoslovni muzej Slovenije
Slovenska kinoteka
Slovenski etnografski muzej
Vojaški muzej Slovenske vojske
Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej
Slovenski šolski muzej
Tehniški muzej Slovenije