Ta veseli dan kulture v Slovenskem gledališkem inštitutu

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana) in Ministrstvo za kulturo RS
Termin: 03. 12. 2015

od 9. do 17. ure (razstava SLOGI, 2. nadrstopje)
HOJA ZA GLEDalIŠČEM – Od jezuitov do Cankarja, stalna razstava

Brezplačen vstop na stalno razstavo. Stalna razstava osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od najzgodnejših začetkov v 17. stoletju, ko se je s prihodom jezuitov na Slovensko začelo svetno gledališče, v katerem se je že slišala slovenska beseda, pa vse do začetka 20. stoletja, ko se je s krstno uprizoritvijo Cankarjeve drame Jakob Ruda začelo moderno slovensko gledališče. Razstava slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.
Obiskovalci se lahko na »Ta veseli dan kulture« od 9. do 17. ure ob brezplačnem obisku naše stalne razstave udeležite raziskovalne igre »Hoja za gledališčem«. Čakajo vas zanimive nagrade. Družine z otroki boste lahko ustvarjali »Gledališče v malem«.

 

 

ob 17. uri (razstava SLOGI, 2. nadstropje)
Prostori gledališča, strokovno vodstvo

Na strokovnem vodstvu po stalni razstavi boste izvedeli, kako so se od verskih iger preko potujočih skupin do prvih gledaliških stavb spremenili prostori gledališča na Slovenskem. Številni modeli in makete bodo omogočali spoznavanje prostorov tudi preko otipa, zaradi česa je program gledališča na dotik primeren tudi za osebe z okvaro vida. Vstop prost.

 

 

 

 

Poleg stalne razstave SLOGI si v avli Ministrstva za kulturo RS (Maistrova 10, Ljubljana) med 8. in 18. uro lahko ogledate tudi razstavo PORTRETI PRVAKOV – prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana (1970–2015), s katero se v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike poklanjamo prejemnikom najpomembnejšega slovenskega priznanja za igralske dosežke in 50. obletnici Festivala Borštnikovo srečanje tudi v Ljubljani – je del velike razstave Gremo na Borštnika!, ki si jo lahko ogledate v Muzeju narodne osvoboditve Maribor. Vstop prost.

 

Skip to content