Ta veseli dan kulture – Dan odprtih vrat slovenske kulture

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 03. 12. 2014

10.00-18.00 Brezplačen vstop na stalno razstavo HOJA ZA GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja.

Stalna razstava v 2. nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od najzgodnejših začetkov v 17. stoletju, ko se je s prihodom jezuitov na Slovensko začelo svetno gledališče, v katerem se je že slišala slovenska beseda, pa vse do začetka 20. stoletja, ko se je s krstno uprizoritvijo Cankarjeve drame Jakob Ruda začelo moderno slovensko gledališče. Razstava slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.

 

13.30 Brezplačno vodstvo po stalni razstavi v angleščini.

Obiskovalce bo po stalni razstavi v angleščini popeljal muzejski svetovalec dr. Štefan Vevar.

 

15.30 Brezplačno vodstvo po stalni razstavi.

Obiskovalce bo po stalni razstavi popeljala kustosinja mag. Tea Rogelj.

 

9.00 in 11.00 Brezplačno vodstvo z delavnico – Gledališki detektivi. TERMINA STA ŽE ZASEDENA.

Posebej za učence od tretjega razreda dalje organiziramo ob 9. in 11. uri brezplačne Gledališke detektive. Krajšemu vodenemu ogledu po stalni razstavi sledi domiselno in kreativno samostojno spoznavanje vsebin razstave. V raziskovalni igri se učenci podajo na »Hojo za gledališčem«. Po skupinah rešujejo različne naloge in na ta način raziskujejo zgodovino gledališča na Slovenskem. Ustvarjalne in miselne naloge zahtevajo dobro timsko delo ter hkrati spodbujajo domišljijo, interpretacijo in ustvarjalnost. Vodila bo mag. Sandra Jenko.

 

10.00-18.00 Na pot po muzejih s kamnom dostopnosti, povezovalna akcija.

Spoznajte ESS projekt “Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam” in v sodelujočih muzejih sodelujte pri raziskovalnih igrah. Čakajo vas promocijske nagrade.