Simpozij »malih umetnosti«

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut in druge lokacije v spremljevalnem programu
Termin: 09. 09. 2021 – 11. 09. 2021

V okviru Platforme »malih umetnosti« bo Zavod Emanat med 9. in 11. septembrom 2021 v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom organiziral strokovni simpozij, s katerim si bomo prizadevali osvetliti nastajajočo in aktualno, vendar razpršeno in slabo vidno izveninstitucionalno produkcijo hibridnih odrskih praks ter predstaviti umetniške skupine, akademike in producente, ki delujejo znotraj žanrov »malih umetnosti« v Sloveniji in tujini.

V tridnevnem programu se bodo odvili pogovori, predavanja, delavnice in predstave, ki jih bodo tvorili predstavniki področja iz Slovenije in tujine. V središču simpozija bodo kontekstualizacija, afirmacija in profesionalizacija tovrstnih umetniških praks, analiza potencialnih družbenih vprašanj, ki jih te prakse odpirajo, in potencialnost teh praks za grajenje novih skupnosti.

Med domačimi akademiki_čarkami se bodo v okviru simpozija predstavile Zala Dobovšek, Maja Šorli in Katja Čičigoj, iz tujine pa bomo gostili Hansa van Maanena (Nizozemska) s predavanjem na temo ‘Estetika malih umetnosti’ ter Ireno Ristić (Srbija) s predavanjem ‘Kolektivi in uresničevanje skupnega v »malih umetnostih«’. Poleg teoretikov se nam bodo na simpoziju pridružili tudi domači in tuji producenti_ke, med njimi Maja Dekleva Lapajne in Goran Završnik iz Slovenije, iz tujine pa Fabrice Laffon, Divan du Monde in Madame Arthur (Francija) ter Helena Bunker, Stockholm Fringe Festival (Švedska).

V spremljevalnem programu bomo predstavili raznovrstno umetniško produkcijo, kot na primer pariški drag kabaret Madame Arthur, zagrebški kolektiv TRAS in domačo tehnoburlesko Tatovi podob.

PROGRAM SIMPOZIJA »MALIH UMETNOSTI«

Registracija in nakup vstopnic

Dogodek bo sneman. Vsa predavanja bodo v živo prenašana na odprtokodno platformo Pretok.tv.

Simpozij bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku.

Sodelavci simpozija
Vodja simpozija: Maja Šorli
Komite simpozija: Maja Šorli, Maja Delak, Sabrina Železnik
Projektna skupina simpozija: Sabrina Železnik, Eva Jus, Leon Marič, Jan Rozman, Metod Zupan
Grafična podoba: Špela Drašlar
Oblikovanje prostora in uniform: Tanja Pađan/Kiss the Future & Anselma
Fotografija: Asiana Jurca Avci
Tehnična ekipa: Damjan Delak, Luka Prinčič, Janko Oven in Žan Rantaša

Produkcija: Emanat
V sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom
Partnerji: Bunker / Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, DUM – Društvo umetnikov, Union Hotel Collection
Zavod Emanat projekt izvaja s podporo programa Teatroskop, ki ga podpirajo Francosko ministrstvo za evropske in zunanje zadeve, Francosko ministrstvo za kulturo in Institut français Paris.

Pogoj za udeležbo na vseh dogodkih je PCT dokazilo.