Zasebni arhiv Sanje Jurca Avci..

Sanja Jurca Avci: Uršula / Prostor v prostoru

Lokacija: TAM-TAMova Ulična galerija na prostem na Vegovi ulici v Ljubljani
Termin: 02. 07. 2019 – 05. 08. 2019
Vstop prost

Razstava Sanja Jurca Avci: Uršula / Prostor v prostoru je na ogled do 5. avgusta 2019 v TAM-TAMovi Ulični galeriji na prostem na Vegovi ulici v Ljubljani.

Odprtje razstave je bilo v torek, 2. julija 2019, ob 17. uri.

 

URŠULA
(Howard Barker)
SNG Drama Ljubljana, 2000/01, režija: Janez Pipan
scenografija: Sanja Jurca Avci

 

Uršula je zgodba velikih dimenzij, ki jih je režiser Janez Pipan želel tudi na odru ljubljanske Drame. Že samo ustvariti prepričljivo ladjo sredi morja, močvirje in samostanske zidove je za scenografa lep izziv, menjava teh prizorišč pa še toliko večji. Oblikovala sem torej neko osnovo – klančine, ki so soustvarile prostor za vsa prizorišča. Tej osnovi dodani elementi – »ladja«, scenski element, ki je moral nositi trinajst žensk; projekcija viharnega neba (tiste dni tehnološki dosežek); samostanske stene v dveh različnih konfiguracijah za zunanjost in notranjost samostana – pa so oder definirali v posamezna prizorišča.

Sanja Jurca Avci

 

Sanja Jurca Avci je arhitektka, ki se ukvarja s pripovedovanjem zgodb v prostoru. Na področju scenografije in oblikovanja razstav deluje tudi mednarodno (V. Britanija, Irska, Turčija). Pri svojem delu uživa v izražanju vsebine s pomočjo vseh vizualnih izraznih sredstev in v iskanju tiste točke, v kateri oblikovani prostor kar najbolje izrazi določeno vsebino. Za njeno delo so značilni zadržanost, ljubezen do barv ter plastenje pogledov in pomenov.

 

Izvirni kolaži za predstavo Uršula so kot del pregledne razstave Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 na ogled v Narodni galeriji do 8. septembra 2019. Na razstavi je predstavljenih prek 220 del več kot 70 snovalcev odrskega prostora – gre za prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in na zgodovino gledališča na naših tleh. Lepo vabljeni!

 

Utrinki z odprtja razstave, 2. julija 2019 ob 17. uri

 

Izbor iz medijev

Poletna scena, TV SLO 1, 8. julija 2019

 

 

 

 

 

 

– + –

 

Prostor v prostoru
SANJA JURCA AVCI
Uršula
2. 7. – 5. 8. 2019

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut
Koprodukcija: Slovenski gledališki inštitut
Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji podpira Tektonik kraft pivovarna.

TAM-TAM Ulična galerija na Vegovi ulici v Ljubljani je umetniška galerija na prostem, ki raznovrstnim umetnikom ponuja prostor za izražanje, mimoidočim pa nenadejan umetniški utrinek.

 

 

– + –

 

Razstavo Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z Narodno galerijo. Postavitev konstrukcije je potekala ob tehničnem sodelovanju SNG Opera in balet Ljubljana.