V Slovenskem gledališkem muzeju so odprli razstavo španskega fotografa Rosa Ribasa, ki je svojo kariero posvetil predvsem fotografiranju gledališča.

Ros Ribas – Gledališki fotograf

Lokacija: Razstavni prostori SGM
Termin: 15. 04. 2010 – 16. 05. 2010

Soavtorica razstave: Aurora Rosales

 

Realizirano s pomočjo španske Državne družbe za kulturne dejavnosti v tujini (SEACEX), Veleposlaništva Španije v Republiki Sloveniji, Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

 

V Slovenskem gledališkem muzeju so odprli razstavo španskega fotografa Rosa Ribasa, ki je svojo kariero posvetil predvsem fotografiranju gledališča. Ros Ribas je gledališki človek do korenin, soustanovitelj barcelonskega gledališča Lliure in uradni fotograf preštevilnih gledališč in režiserjev, od Lluisa Pasquala do Francoza Patricea Chéreauja in Italijana Giorgia Strehlerja; fotografiral je tudi Pandurjevo predstavo Pekel, ki obiskovalce razstave pozdravi že pri vratih.

 

Španska veleposlanica Anunciada Fernández de Córdova je prepričana, da je v teh fotografijah mogoče onstran dokumentarne vrednosti zares začutiti čisto gledališče, soavtorica razstave Aurora Rosales pa je povedala, da je izbor iz ogromnega opusa tematiziran po dramatikih in ne kronološko, kar gledalcu ponuja možnost primerjave različnih poetik režiserjev, ki so se lotevali Shakespearja, Lorce, Čehova, Koltésa in drugih velikih avtorjev gledališča. Razmeroma majhen razstavni prostor po mnenju direktorja Slovenskega gledališkega muzeja Iva Svetine daje razstavi neko dramatičnost in gostoto, ki bi ob večji postavitvi umanjkali.

 

Pop/Kultura – sobota, 17.04.2010 Tekst: Tanja Lesničar – Pučko

 

O publikaciji

 

V Slovenskem gledališkem muzeju so odprli razstavo španskega fotografa Rosa Ribasa, ki je svojo kariero posvetil predvsem fotografiranju gledališča.