Prostor v prostoru: Razvoj odrskih prizorišč na Slovenskem, od kulisnih prostorov do prostorov brez meja

Lokacija: Narodna galerija, Prešernova cesta 24, Ljubljana
Termin: 30. 05. 2019
Čas: 18.00
5 €

Predavanje mag. Ane Kocjančič, avtorice razstave Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991.

 

Prostor v prostoru – razvoj odrskih prizorišč na Slovenskem, od kulisnih prostorov do prostorov brez meja

Skladno z razvojem ostalih gledaliških panog se je po prvi svetovni vojni začela razvijati tudi oblika odrskih prostorov. Ob tem je marsikdaj prišlo do prizorišč, ki so zaradi svoje nove forme vplivala tudi na način igre, režije in dramaturgije. V nove koncepte odrskih prizorišč so bili vpeti tudi znani slovenski likovni umetniki in arhitekti, na primer Avgust Černigoj, Gabrijel Stupica, Marij Pregelj, Maksim Gaspari, Ivan Vavpotič, Ivo Spinčič, Mirko Lipužič, Drago Tršar, Janez Lenassi, Jakob Savinšek, Meta Hočevar, Marko Japelj… V prostorih brez meja so začeli prizorišča graditi tudi z gibljivimi tehničnimi napravami, novimi mediji, televizijo, filmskimi posnetki, projekcijami in reflektorsko svetlobo. Predavanje bo vodilo po postajah različnih vrst odrskih prizorišč in njihovega razvoja do leta 1991.

Prijave na predavanje: T: 01 241 54 18 ali E: trgovina@ng-slo.si.

 

Mag. Ana Kocjančič, avtorica razstave Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991

Umetnostna zgodovinarka mag. Ana Kocjančič (1977) je leta 2006 na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani končala podiplomski študij na temo Scenografija v slovenskih dramskih gledališčih med obema vojnama (1918–1941). Bila je strokovna sodelavka za področje scenografije in gledališke tehnike pri pripravi novega gledališkega terminološkega slovarja ter soavtorica izdane publikacije (2007, SAZU, Ljubljana). Trenutno je zunanja strokovna sodelavka Slovenskega gledališkega inštituta. Raziskuje zgodovino slovenske scenografije, njeno povezavo z razvojem slovenske likovne umetnosti in vplive evropskih gledaliških gibanj ter evropske likovne umetnosti na njen razvoj. Je avtorica člankov in televizijskih ter radijskih oddaj o razvoju slovenske scenografije doma in v tujini ter avtorica obsežne monografije PROSTOR V PROSTORU – Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991, ki jo je izdal Slovenski gledališki inštitut v zbirki Dokumenti.

 

Video posnetek predavanja

 

 

Razstava Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991

prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije 1991. Gre za prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki jo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. Prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.

 

 

Razstavo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z Narodno galerijo. Postavitev konstrukcije je potekala ob tehničnem sodelovanju SNG Opera in balet Ljubljana.

 

 

Skip to content