PROSTOR V PROSTORU – Naj nastaja na odru nov svet svoje lepote!, E-razstava

Lokacija: SiGledal.org, osrednji slovenski gledališki portal
Termin:
Prostor v prostoru je celosten večleten projekt Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI), ki prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije 1991. Z e-razstavo PROSTOR V PROSTORU – Naj nastaja na odru nov svet svoje lepote! avtorice Ane Kocjančič v e-postavitvi Mojce Jan Zoran SLOGI zaokrožuje projekt in odpira nov prostor za nadaljnje spoznavanje in raziskovanje slovenske scenografije, slovenske gledališke dediščine in slovenskega gledališča. Vabljeni k ogledu. Veseli bomo vašega obiska.

 

 

 

Prostor v prostoru je predstava o lepoti in raznolikosti gledaliških prizorišč. Je zgodba o načrtovanju magičnega gledališkega sveta in prostora. Je pripoved o načrtih, risarskih predlogah, scenskih osnutkih in maketah, iz katerih rastejo prizorišča. Govori o njihovem dialogu z odrskim prostorom ter o razmerjih med likovnimi slogi, arhitekturo, dramskim besedilom in končno uresničitvijo na odru. Prostor v prostoru nas popelje skozi oblike odrskih prizorišč, med tehnike, zvrsti, sloge in nam prikaže razvoj scenografije, kot se je začrtal na naših tleh.

Prostor v prostoru je celosten večleten projekt Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI), ki prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije 1991. Gre za prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki jo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. Prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh. Projekt je SLOGI začel v letu 2018 z izdajo obsežne monografije avtorice Ane Kocjančič Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991 v dveh delih. V prvi knjigi avtorica obravnava obdobje od začetkov do druge svetovne vojne, druga knjiga pa se ukvarja s sodobnim gledališčem po drugi svetovni vojni do slovenske osamosvojitve leta 1991. V letu 2019 je SLOGI v sodelovanju z Narodno galerijo in tehničnem sodelovanju SNG Opera in balet Ljubljana pripravil osrednji del projekta, veliko razstavo Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991, ki jo je zasnovala avtorica monografije Ana Kocjančič, za njeno celostno grafično podobo in postavitev pa je poskrbel priznani slovenski arhitekt in scenograf Andrej Stražišar. Razstava je bila na ogled v Narodni galeriji od 25. 4. do 8. 9. 2019, spremljala so jo različna vodstva, ustvarjalne delavnice, muzejski izobraževalni programi, predavanja ter dve vzporedni razstavi: Maks Kavčič – pisava v prostoru avtorice Ane Kocjančič, ki je bila na ogled v prostorih SLOGI, ter ulična razstava v TAM-TAM ulični galeriji na Vegovi ulici v Ljubljani Sanja Jurca Avci – Uršula. Po postavitvi v Narodni galeriji je del razstave v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor in Festivalom Borštnikovo srečanje gostoval v Mariboru v UGM Studiu. V letu 2020 je SLOGI pripravil e-razstavo Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem, dostopno najširši javnosti doma in v mednarodnem prostoru. Z e-razstavo SLOGI zaokrožuje projekt Prostor v prostoru in odpira nov prostor za nadaljnje spoznavanje in raziskovanje slovenske scenografije, slovenske gledališke dediščine in slovenskega gledališča.

 

PROSTOR V PROSTORU – Naj nastaja na odru nov svet svoje lepote!

Avtorica razstave: Ana Kocjančič

E-postavitev: Mojca Jan Zoran (SLOGI)

Avtor celostne grafične podobe projekta Prostor v prostoru: Andrej Stražišar

Digitalizacija: Andrej Ovsec (SLOGI)

Prevod: Barbara Skubic, Primož Jesenko (SLOGI)

Jezikovni pregled: Andraž Polončič Ruparčič, Jana Renée Wilcoxen

Sodelavki pri pripravi in vnosu podatkov v digitalno zbirko: Ksenija Kaučič, Brina Zoran (SLOGI)

Produkcija razstave: Slovenski gledališki inštitut (SLOGI), Ljubljana, 2020

 

 

Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991