Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991

PROSTOR V PROSTORU: Scenografija na Slovenskem do leta 1991, gostovanje razstave v Mariboru

Lokacija: UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, Maribor
Termin: 04. 10. 2019 – 03. 12. 2019

Po postavitvi v Narodni galeriji bo del prve velike pregledne razstave o scenografiji na Slovenskem v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor in Festivalom Borštnikovo srečanje gostoval v Mariboru.

Razstava Prostor v prostoru je prva obsežna pregledna predstavitev razvoja scenografije na Slovenskem od prvih liturgičnih, cerkvenih iger (pasijonov, procesij) do leta 1991 v gledališčih, operah in izven njih.  S pomočjo ohranjenih maket, scenskih osnutkov v različnih likovnih tehnikah, skic, načrtov in fotografij uprizoritev predstavlja scenografijo kot vedo, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih. Ker je večina scenografov starejše generacije tudi pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, razstava poudarja gledališki del njihovih opusov, ki je bil do sedaj slabše predstavljen (na primer dela Ivana Vavpotiča, Avgusta Černigoja, Marija Pregla, Gabrijela Stupice, Vala Bratine, Maksa Kavčiča, Jožeta Polajnka, Toše Primožiča, … ) vse do projektov v letu 1991 (Vadima Fiškina, Mirana Moharja, Marka Japlja). Razstava prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.

Razstava postavlja na ogled 8 maket in 213 razstavljenih eksponatov (načrtov, skic, režijskih knjig in scenskih osnutkov, fotografij), večinoma iz zbirke Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja, nekaj iz zbirke Narodne galerije v Ljubljani in iz zasebnih zbirk. Razdeljena je na posamične samostojne sklope: Prostor v prostoru, ki predstavlja razvoj odrskega prostora od pasijonov 17. stoletju do 1991. Magičnost scenskih osnutkov, kjer se skozi osnutke sprehodimo tudi skozi različne likovne stile. Posebni segment predstavljajo scenski osnutki iz obdobja zgodovinske avantgarde, s poudarkom na scenskih osnutkih Avgusta Černigoja, podobe scenografij eksperimentalnih odrov in alternativnih gledališč po drugi svetovni vojni. Predstavljeni so tudi scenski osnutki po dramskih predlogah slovenskih avtorjev in izbor najlepših scenskih osnutkov po predlogah Shakespearovih del. Razstava se zaključi z nekaj najbolj značilnimi primeri scenografije med 1970 in 1991. Z njimi je nakazan razvoj v današnje scenografske poti.

Razstavo je pripravil Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju z Narodno galerijo. Producenta postavitve v Mariboru sta Umetnostna galerija Maribor in Festival Borštnikovo srečanje. Razstava je tudi umeščena v program 54. Festivala Borštnikovo srečanje.

 

Otvoritveno vodstvo: v petek, 4. oktobra 2019 ob 18. uri

Otvoritev: v petek, 4. oktobra 2019 ob 19. uri

Voden uvodni ogled na 54. Festivalu Borštnikovo srečanje: v petek, 18. okrobra 2019 ob 19. uri

Ogled z ustvarjalnico in s programom Gledališki labirint v SNG Maribor: v soboto, 19. oktobra ob 10. uri

 

 

Avtorica razstave, umetnostna zgodovinarka mag. Ana Kocjančič (1977) je leta 2006 na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani končala podiplomski študij na temo Scenografija v slovenskih dramskih gledališčih med obema vojnama (1918–1941). Bila je strokovna sodelavka za področje scenografije in gledališke tehnike pri pripravi novega gledališkega terminološkega slovarja ter soavtorica izdane publikacije (2007, SAZU, Ljubljana). Trenutno je zunanja strokovna sodelavka Slovenskega gledališkega inštituta. Raziskuje zgodovino slovenske scenografije, njeno povezavo z razvojem slovenske likovne umetnosti in vplive evropskih gledaliških gibanj ter evropske likovne umetnosti na njen razvoj. Je avtorica člankov in televizijskih ter radijskih oddaj o razvoju slovenske scenografije doma in v tujini ter avtorica obsežne monografije Prostor v prostoru – Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991, ki jo je izdal Slovenski gledališki inštitut v zbirki Dokumenti.

 

 

Utrinki z otvoritve razstave

 

 

Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991