Predlog za uskladitev terminologije na področju gledališke pedagogike, okrogla miza

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 05. 06. 2024
Čas: 18.00

Lepo vabljeni na okroglo mizo PREDLOG ZA USKLADITEV TERMINOLOGIJE NA PODROČJU GLEDALIŠKE PEDAGOGIKE, ki bo v sredo, 5. junija 2024 ob 18. uri v dvorani v 1. nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17, Ljubljana). Organizatorja dogodka sta Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Slovenski gledališki inštitut, pripravljamo ga v okviru raziskovalnega programa UL AGRFT Gledališke in medumetnostne raziskave (P6- 0376), ki ga sofinancira Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS) iz državnega proračuna.

Predlog terminologije bo predstavila dr. Irina Lešnik Jeras (Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem). Strokovno omizje bo moderiral mag. Tomaž Lapajne Dekleva (Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju), sodelujoči sogovorniki bodo dr. Gašper Troha (Slovenski gledališki inštitut), dr. Blaž Lukan (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani) in Mojca Dimec-Bogdanovski (Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana).

Za lažje načrtovanje dogodka, vas prosimo, da svojo prisotnost potrdite do 3. junija 2024 na spletnem obrazcu: https://forms.gle/kmSk1DHPMaDqbaaP7

 

Izhodišče:

V zadnjih letih se predvsem po zaslugi slovenskih kulturnih in izobraževalnih institucij, ki povezujejo gledališče s pedagoškim procesom, pojavlja vedno večja potreba, da bi področje gledališke pedagogike bolj jasno opredelili, definirali ključna izhodišča in se posluževali enotne terminologije. Obstoječa terminologija je v veliko primerih rezultat različnih prevodov, kar otežuje strokovno ukvarjanje s področjem.

Zato je bila leta 2019 ustanovljena Delovna skupina JSKD za uskladitev terminologije na področju gledališke pedagogike, v sestavi predstavnikov Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, Zavoda za šolstvo RS, Društva za razvoj gledališča v izobraževanju, Slovenskega gledališkega inštituta ter Društva ustvarjalcev Taka Tuka.
Na okrogli mizi želimo predstaviti nastali predlog terminologije ter odpreti razpravo s predstavniki gledališke stroke. Prav tako nas zanimajo odzivi drugih ključnih deležnikov na področju gledališke pedagogike (gledališkega ustvarjanja, gledališkega opismenjevanja in gledaliških pristopov za doseganje vzgojno izobraževalnih ciljev) na predstavljeni predlog.

Zato vas vabimo, da se nam pridružite na okrogli mizi in tvorno prispevate k strokovnemu pretresu predloga terminologije na področju gledališke pedagogike.

Vsem prijavljenim bomo pred dogodkom poslali predlog terminologije na področju gledališke pedagogike.