POLETNA MUZEJSKA NOČ v SLOGI – Gledališkem muzeju

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 16. 06. 2018

Tudi letos se pridružujemo akciji Poletne muzejske noči in na trejo junijsko soboto od poznega popoldneva pa do polnoči pripravljamo brezplačen program.

 

Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja, VODSTVO PO STALNI RAZSTAVI
18.30 in 21.30 (razstava, 2. nadstropje)

Razstavo si med 18. in 24. uro lahko ogledate tudi samostojno.

V Cankarjevem letu in Evropskem letu kulturne dediščine smo ponovno odprli stalno razstavo, ki jo je v letu 2017 skoraj leto dni nadomeščala 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani (1867‒2017) posvečena začasna razstava.

Stalno razstavo, ki osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od 17. do 20. stoletja, smo v letu evropske kulturne dediščine dodali nove dimenzije in perspektive, s katerimi jo skušamo jasneje postaviti na zemljevid evropske gledališke zgodovine. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja. Ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ‒ zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti.

Skozi obnovljeno javno vodstvo po stalni razstavi Vas bo popeljala kustosinja pedagoginja mag. Sandra Jenko iz Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja.

 

 

Cankarjanski ustvarjalni kotiček, DELAVNICA ZA OTROKE IN DRUŽINE
18.00-21.30 (razstava, 2. nadstropje)

Izdelali bomo gledališke dnevnike in pisane knjižne kazalke ter se ustvarjalno spomnili slovenskega dramatika Ivana Cankarja.