Ostaline s pogorišča sožitja v skupni virtualni knjižici slovenskih muzejev, mednarodni muzejski dan 2020

Lokacija: splet
Termin: 18. 05. 2020

Slovenski muzeji letošnji Mednarodni muzejski dan , ki je posvečen temi Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. (Museums for Exuality: Diversity and Inclusion), praznujemo digitalno, s skupno virtualno knjižico. Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej se skupni virtualni knjižici pridružuje s predstavitvijo ostalin, ki jih hranimo v našem muzeju s pogorišča Narodnega doma v Trsu, ki so ga pred stotimi leti, 13. julija 1920, požgali italijanski fašisti.

 

OSTALINE S POGORIŠČA SOŽITJA

Pred stotimi leti, 13. julija 1920, so italijanski fašisti ob podpori vojaških oblasti – gasilcem ni bilo dovoljeno gasiti– požgali slovenski Narodni dom v Trstu. Predstavljal je center slovenskega življa v Trstu, ob tem pa simboliziral tudi večkulturnost, svetovljanstvo in možnost sožitja raznorodnega prebivalstva Trsta.

Številni tržaški Slovenci so si po požaru ogledali prizorišče, da so se na lastne oči prepričali o razdejanju. V pepelu najdene ostanke so spoštljivo shranili. O tem priča tudi škatla z razstavljenimi »relikvijami«, ki jo hranimo v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju.

Ob njih sta napisa: »Kipec je darilo Anice Martelančeve, hčerke graditelja Narodnega doma v Trstu. Našla ga je v pepelu. /…/ Ta krožnik, vilice in žlico je našel v pepelu na pogorišču Narodnega doma v Trstu Anton Požar, član Dramatičnega društva.«

Ostaline s pogorišča sožitja. Razstavna škatla s predmeti (jedilni pribor iz restavracije oziroma hotela Balkan in kipec) s pogorišča Narodnega doma v Trstu, g 27 x š 28 x v 8 cm. Foto Andrej Ovsec, Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

 

Anton Požar, član Dramatičnega društva, je predmete leta 1956 podaril igralcu Radu Nakrstu, ta jih je leta 1970 izročil tržaškemu gledališču, od 1989. leta pa jih hranimo v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju.

 

Virtualna knjižica slovenskih muzejev ob mednarodnem muzejskem dnevu 2020

 

#IMD2020, #MMD2020, #Museums4Equality