Primož Kozak: Afera (režija France Jamnik, Drama Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani, premiera 12. 12. 1961).Foto: Vlastja Simončič. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Ob 40-letnici smrti Rudija Kosmača

Lokacija:
Termin: 29. 09. 2021

Ob 40. obletnici smrti igralca in gledališkega pedagoga Rudija Kosmača (23. 6. 1932–29. 9. 1981) v posluh ponujamo dva zvočna odlomka iz Afere Primoža Kozaka v režiji Franceta Jamnika. Uprizoritev v ljubljanski Drami je nastala v sezoni 1961/62, zvočno je bila posneta 14. 2. 1963.

Kosmač je v drami, ki prikazuje notranje napetosti revolucije, nastopil kot Marcel in bil, kot je v »Besedi ob slovesu« leta 1981 zapisal tedanji umetniški vodja ljubljanske Drame Lado Kralj, »pretresljiv in prepričljiv v vlogi fanatičnega privrženca neki ideji, silovit in agresiven, skoraj eksploziven, obenem pa zadržan in obvladan, vseskoz v posesti svojega nenavadnega igralskega instrumenta.«

V vlogi Marcela, za katero je prejel Sterijevo nagrado, lahko Kosmaču prisluhnete v dialogu z Jurijem Součkom (kot Komisarjem Jeremijo) in v odlomku iz prizora, ko se z drugimi obtoženimi izdaje pripravlja na zagovor.

Foto: Vlastja Simončič. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej. Na fotografiji: Jože Zupan, Rudi Kosmač, Dušan Škedl, Jurij Souček.