Molière: Tartuffe. Boris Ostan kot Tartuffe in Zlatko Šugman kot Orgon (režiser Mile Korun, MGL, premiera: 25. 9. 1997). Foto: Tone Stojko. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej. Foto: Tone Stojko. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Ob 350-letnici smrti vélikega francoskega komediografa

Lokacija:
Termin: 17. 02. 2023

JEAN-BAPTISTE POQUELIN, znan pod umetniškim imenom MOLIÈRE (15. 1. 1622–17. 2. 1673), je zaznamoval tudi slovensko gledališko uprizarjanje. Med igrami, ki so vzbujale večje zanimanje, je znameniti Tartuffe. V postavitvi režiserja Mileta Koruna leta 1997 v Mestnem gledališču ljubljanskem sta v vlogah Tartuffa in Orgona nastopila Boris Ostan in Zlatko Šugman ter ustvarila veliki figuri, za kateri sta oba prejela Borštnikovo nagrado za igro. Prvi je bil po besedah kritika Andreja Inkreta »odkrit, predrzen nesramnež in goljuf, ki izkorišča prilike, kot jih ponuja človeška neumnost«; drugi pa je komičnega starca predstavljal »tako, kot da se ta popolnoma jasno zaveda svoje naivnosti, še zlasti pa notorične omejenosti, v kateri se je pustil do konca zapeljati evidentnemu hinavcu, da pa iz Tartuffove zanke zdaj več ne more in vsemu navkljub zanalašč tudi noče.«

Molière: Tartuffe. Boris Ostan kot Tartuffe in Zlatko Šugman kot Orgon (režiser Mile Korun, MGL, premiera: 25. 9. 1997). Foto: Tone Stojko. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Foto: Tone Stojko. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Skip to content