Nacionalni mesec skupnega branja 2018

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 08. 09. 2018

Pridružujemo se vseslovenski akciji Nacionalni mesec skupnega branja 2018, ki poteka od 8. septembra (mednarodnega dneva pismenosti) do 8. oktobra 2018.

 

 

8. september–8. oktober (FB SLOGI)
Berimo v SLOGI!

Z bralno akcijo Berimo v SLOGI! spodbujamo k dvigu bralne kulture in spoznavanju težje dostopnih dramskih besedil starejših ali sodobnih avtorjev. Na FB strani Slovenskega gledališkega inštituta vam bomo vsak dan Nacionalnega meseca skupnega branja 2018 predstavili izsek iz težje dostopnega slovenskega dramskega besedila. Več o besedilu (sam tekst, podatki o virih, uprizoritvah in avtorju, povzetku dramskega dogajanja, …) pa boste tudi lahko raziskali v Digitalni knjižnici slovenskih dramskih besedil s katero predstavljamo in vam približujemo ta slovenska dramska besedila (nekatera so ohranjena le v rokopisih, druga kot tipkopisi ali časopisne objave).

 

 

četrtek, 20. in petek, 21. september (dvorana SLOGI)
Dramatika v stripu, ustvarjalna delavnica, OŠ 2. in 3. triada ter SŠ, 90 minut

Dramsko besedilo, kot uprizoritvena predloga, se mladim bralcem lažje približa z združitvijo napisane besede z vizualno podobo, saj tudi gledališka predstava uporablja različna umetniška izrazna sredstva. Na delavnici se bodo udeleženci seznanili z upodobitvi Shakespearove in Cankarjeve drame v obliki stripa ter na ustvarjalen način spoznali glavne like, jim izposodili svoj glas in gib ter oživeli izbrane prizore.
Vstop prost, število prostih mest je omejeno. Ura izvedbe: po dogovoru (med 9.00 in 14.00). Informacije in prijave na: sandra.jenko@slogi.si.