Justo Košuta je bil protagonist poklicnega in amaterskega gledališkega življenja na Tržaškem, Goriškem in v Sloveniji.

Moja knjiga: igralec in režiser Justo Košuta, gostovanje razstave v tujini

Lokacija: Križ, Italija
Termin: 16. 05. 2007

Predstavitev igralca in režiserja Justa Košute so pripravili SSG Trst in SKD Vesna iz Križa ter Slovenski gledališki muzej. Gradivo iz družinskega arhiva je uredila gospa Soča Košuta Hafner, razstavo je pripravila Rossana Paliaga, strokovna sodelavka pa je bila Bogomila Kravos.
Ob tej priložnosti je izšel katalog.

 

Justo Košuta je bil protagonist poklicnega in amaterskega gledališkega življenja na Tržaškem, Goriškem in v Sloveniji in je svoje spomine zapisal v zbirko misli in kronik, po kateri je razstava dobila ime »Moja knjiga«.

Košuta se rodi leta 1898 v Križu, kjer se kot gimnazijec vključi v igralsko skupino Ljudskega odra, nakar vstopi v dramsko šolo Milana Skrbinška v Trstu in Marije Vere v Ljubljani. Ko fašisti uničijo Ljudski oder v Križu, osnujeta s prijateljem Albertom Sirkom novo prosvetno društvo Vesna s knjižnico. Od jeseni 1925 do septembra 1927 režira, igra in vodi Ljudsko gledališče v Trgovskem domu v Gorici, kjer prireja tudi režiserske tečaje in predavanja. Ko fašisti uničijo tudi to kulturno žarišče, Košuta emigrira (brez potnega lista) v Jugoslavijo. V letih 1928 – 1933 ustanovi in vodi dramski skupini Soča in Istra, s katerima gostuje po Sloveniji in Jugoslaviji. Od septembra 1934 do maja 1941 je zaposlen v mariborskem gledališču kot igralec in delno kot režiser. Razvije se v karakternega in dramatičnega igralca, uspešen je tudi v opereti. 25. maja 1945 je Justo Košuta v Trstu s pooblastilom, da sporazumno s Prosvetnim ministrstvom in upravo SNG v Ljubljani sodeluje pri čim hitrejši obnovi Slovenskega narodnega gledališča za Trst in slovensko Primorje. Uradno je Košuta igralec in režiser, od marca 1947 pa opravlja še tajniške posle. Od februarja 1949 do poletja 1956 režira, igra in vodi Ljudski oder v Trstu, istočasno pa je duša kulturnega delovanja v številnih prosvetnih društvih.

 

Otvoritev razstave »Moja knjiga« je bila lani v domu Alberta Sirka, v Košutovem rodnem Križu ob poimenovanju kriškega vrtca po njem, in bo zdaj ponovno postavljena v veži Kulturnega doma. Gradivo iz družinskega arhiva je poskrbela hči igralca Soča Košuta Hafner, ki je bila tudi glavna pobudnica in avtorica zasnove razstave, katere koordinacijo in realizacijo je prevzelo Slovensko stalno gledališče s sodelovanjem Slovenskega gledališkega muzeja iz Ljubljane.