Neznani fotograf. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk: Melita Vovk in gledališče, E-razstava

Lokacija: Museu.MS
Termin:

Akademska slikarka Melita Vovk (1928–2020) je bila vsestranska umetnica – ukvarjala se je z grafiko, ilustracijo, risbo, karikaturo, vidno sled pa je pustila tudi na gledališkem področju. V letih 1956–2009 je sodelovala pri devetinštiridesetih dramskih uprizoritvah slovenskih poklicnih gledališč, pa tudi z ljubiteljskimi gledališči, delovala je tudi na področju lutkovnega teatra. V dramskem gledališču je delala kot scenografka in kostumografka (pri štirinajstih predstavah je zasnovala oboje), včasih pa je poskrbela tudi za izbor kostumov iz fundusa, poslikala sceno, z ilustracijami opremila gledališki list ali priložnostno brošuro …

Ejti Štih, njena hči, je leta 2020 podarila Slovenskemu gledališkemu inštitutu – Gledališkemu muzeju zapuščino svoje mame, vezano na odrsko umetnost. Izbor teh del predstavljamo v okviru e-razstave (na voljo je v slovenskem in angleškem jeziku). Ta ob nedavno podarjenih delih vključuje tudi skice Melite Vovk, ki smo ji že prej hranili v svoji zbirki, ter dar režiserja Dušana Mlakarja – scensko skico uprizoritve Prometej ali Tema v zenici sonca.

 

Produkcija e-razstave: Slovenski gledališki inštitut (SLOGI), 2021
Avtorica e-razstave in besedil, vnos podatkov ter prevod podnapisov v angleščino: mag. Tea Rogelj, višja kustosinja (SLOGI)
Prevod uvodnega besedila v angleščino: Jaka Andrej Vojevec
Digitalizacija: Andrej Ovsec (SLOGI)

 

Del zapuščine Melite Vovk je dobila v dar tudi Narodna in univerzitetna knjižnica. 8. februarja 2022 bodo tam odprli novo razstavo »Vsak portret neponovljiv, enkraten svet«: risbe Melite Vovk. Razstavili bodo portrete kulturnikov, predvsem udeležencev mednarodnih srečanj PEN na Bledu iz 90ih let 20. stoletja ter nekaj odličnih portretov slovenskih književnih ustvarjalcev, ki so večinoma nastali v 50ih letih 20. stoletja, in seveda predstavili njihovo avtorico.

»Vsak portret neponovljiv, enkraten svet«: risbe Melite Vovk. Razstava v Narodni in univerzitetni knjižnici, 7. 2. – 9. 5. 2022.

 

Lepo vabljeni k ogledu obeh razstav!