Mednarodni muzejski dan 2015

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 18. 05. 2015

Ob mednarodnem muzejskem dnevu si obiskovalci v Slovenskem gledališkem inštitutu (SLOGI, Mestni trg 17, Ljubljana) lahko brezplačno ogledajo stalno razstavo Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja, šolske skupine pa udeležijo interaktivnega vodstva Prostori gledališča, ki ga pripravljamo ob 10. uri. Vstop prost.

 

10.00-18.00
Prost vstop na stalno razstavo Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja
Stalna razstava Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja predstavlja vpetost slovenskega gledališča v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti. Osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od druge polovice 17. stoletja, ko se je s prihodom jezuitov na Slovensko začela katoliška obnova in s tem svetno gledališče, v katerem se je že slišala slovenska beseda. Zajeti vsebinski sklop zaključuje krstna uprizoritev Cankarjeve drame Jakob Ruda , ki so jo uprizorili 16. marca 1900 v Deželnem gledališču.

 

ob 10. uri
Prostori gledališča, interaktivno vodstvo za šolske skupine do 25 otrok, starost učencev: 7+
Nekoč so se gledališke predstave odvijale v popolnoma drugačnih prostorih, kot jih poznamo danes. Gledalci niso imeli oblazinjenih sedežev in tudi strehe ni bilo. Na naši stalni razstavi si bomo ogledali, kako so se prostori gledališča skozi čas spreminjali. Izvedeli bomo, kje so igrale potujoče gledališke skupine, spoznali prve gledališke stavbe na Slovenskem in se vprašali, kje v dvorani je ob obisku gledališča morda sedel cesar. Skupaj bomo sestavili tloris gledališča in tako ugotovili, kako so razporejeni gledališki prostori. Informacije in prijave: sandra.jenko@slogi.si.