Foto: Dragan Živadinov

Dragan Živadinov: kustos za en dan

Lokacija: Narodna galerija, Prešernova cesta 24, Ljubljana
Termin: 23. 05. 2019
Čas: 18.00
5 €

Dragan Živadinov: kustos za en dan na razstavi Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 v Narodni galeriji

“Slovenska scenografija na papirju je presežna in vizualno presenetljiva na vseh ravneh,” meni gledališki režiser in ustvarjalec Dragan Živadinov, ki bo 23. maja ob 18. uri prevzel vlogo kustosa za en dan v Narodni galeriji.

Popeljal Vas bo po razstavi Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 in izpostavil scenografski javni natečaj iz leta 1928 za opero Marija Kogoja Črne maske. “Nanj se je prijavilo šest scenografov /… / Edini, ki je imel malo več izkušenj s scenografsko umetnostjo, pa je bil slikar Ivan Vavpotič. Ta je bil v finalu natečaja tudi izbran. A vse, čisto vse plastične scenske projekcije vseh šestih scenografov so izkazale najvišjo stopnjo duha časa” …

Prijave na vodstvo: T: 01 241 54 18 ali E: trgovina@ng-slo.si.

 

 

Kustos za en dan

Vsak mesec se v Narodni galeriji v kustosa za en dan prelevi znana osebnost in nam predstavi svoj pogled na izbrane umetnine. S ciklom Kustos za en dan Narodna galerija odpira vrata drugačnim pogledom in odkriva zgodbe za umetninami, pri vsem tem pa je najpomembnejši osebni pečat, ki ga na vodstvu z obiskovalci v prijetnem vzdušju deli izbrana znana osebnost.

 

Razstava Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991

prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije 1991. Gre za prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki jo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. Prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.

 

 

Razstavo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z Narodno galerijo. Postavitev konstrukcije je potekala ob tehničnem sodelovanju SNG Opera in balet Ljubljana.