knjiga = dogodek

Lokacija: Nova pošta, Robbova ulica 15, Ljubljana
Termin: 11. 06. 2021
Čas: od 15. ure dalje
Ponovno bomo skupaj nastopili glavni založniki s področja gledališča: Knjižnica Mestnega gledališča ljubljanskega, Slovenski gledališki inštitut, Zavod Emanat in Zavod Maska, tokrat s predstavitvijo knjižnih novitet, knjigami po znižanih cenah in s CIP-om na koncert.

Mreža Slovenski gledališki založniki je bila vzpostavljena z namenom, da poveže slovenske založnike, ki izdajajo strokovno literaturo s področja uprizoritvenih umetnosti. Sprva smo nastopali skupaj zato, da bi dosegli večjo vidnost na velikih založniških prireditvah, sčasoma pa smo se začeli vse bolj zavedati tudi dejstva, da nas kljub specifikam naših založniških programov vežejo vsebinske in produkcijske sorodnosti, pa tudi skupno bralno občinstvo. Prav posebej nas druži vloga v izdajateljskem polju, lahko bi rekli, da gre za manjšinsko pozicijo, saj gledališki založniki s svojo izdajateljsko politiko v prostor pogosto vnašajo nevidne, obrobne in nišne vsebine, ki se ob populizmih vseh vrst vse težje borijo za obstanek in že s svojim vztrajanjem močno prispevajo k stanju širše založniške krajine. V tem je zagotovo nekaj temeljno političnega.

Druži pa nas tudi posebnost, da se nobena od naših založb ne ukvarja izključno z izdajanjem knjig, temveč so vpete v širše sisteme, saj delujejo pod okriljem zavodov in institucij, ki se ne ukvarjajo le z založništvom, temveč tudi s produkcijo, arhiviranjem ter festivalsko in pedagoško dejavnostjo na področju uprizoritvenih umetnosti, kar pomeni, da si prostor za izdajanje knjig vedno znova nekako odščipnemo in si ga izborimo.

V petek, 11. 6., od 15.00 dalje, se bomo na Novi pošti predstavili Slovenski knjižni založniki na knjiga = dogodek.

Autdor
– Knjige po znižanih cenah
– S CIP-om na koncert • LELEE (Jelena Rusjan, Damjan Manevski, Jan Kmet)
– DJ set s Tajo

Indor
– Predstavitve knjižnih novitet

URNIK:

15.00 Otvoritev sejma Slovenskih gledaliških založnikov
16.00 Predstavitev knjige Marc Augé: Hvalnica kolesu (Maska)
17.00 Predstavitev knjige Alja Tkačev, Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991) (Slovenski gledališki inštitut)
18.00 Predstavitev knjige Rapsodija za gledališče: Srečanje gledališča in politike v sedmih točkah Alaina Badiouja v njegovem delu Rapsodija za gledališče (Knjižnica MGL)
19.00 Predstavitev knjige Skupnost emancipiranih misli in teles: Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa 2 (Emanat)
20.30 s CIP-om na koncert • LELEE (Jelena Rusjan, Damjan Manevski, Jan Kmet)
21.30 DJ Taja

PREDSTAVILI BOMO

MASKA
Marc Augé
Hvalnica kolesu
Prevod: Sonja Dular
Spremna beseda: Tjaža

Kolesarski protesti v Ljubljani (in sporadično po celi Sloveniji) trajajo že več kot eno leto. Iz praktičnih razlogov kolesarjenja se je kolo med protesti spremenilo v politični simbol, celo simbol antifašizma. Arbitrarno ali ne, o teh simbolih, o strategijah, o uspehih in neuspehih trajajočega protestniškega gibanja se bomo pogovarjali s Tjašo Pureber, avtorico spremne besede Hvalnice kolesu, Janezom Janšo, urednikom omenjene knjige, in Mihom Zadnikarjem, aktivnim udeležencem protestov. Pogovor bo moderiral Aleš Mendiževec.

Pospremljeno z video instalacijo Hvalnica kolesu:
Hvalnica kolesu antropologa Marca Augéja vrača kolesu njegovo utopičnost in to v času vnovične kolesarske eksplozije. Vsi spet kolesarimo in to v vedno več namenov. Mitologija kolesa se danes zato zdi toliko bolj realna. Kratek video prek različnih, naključnih in malo manj naključnih govorcev – Igor E. Bergant in Marko Peterlin – predstavlja tri ključne dimenzije odnosa do kolesa: oseben odnos posameznika, urbanističen vpliv in športna mitologija. (Idejo zdravega življenja smo namenoma zatrli v kali.)

Video: Asiana Jurca Avci
Idejna zasnova: Aleš Mendiževec

Slovenski gledališki inštitut
Alja Tkačev, Igralka s svinčnikom
Izbrani dnevniki (1962–1991)
Urednika Nela Malečkar (Mladinska knjiga) in Primož Jesenko (SLOGI)

Knjiga Igralka s svinčnikom, izbor iz dnevnikov Alje Tkačev (1962–1991), ki jo je Slovenski gledališki inštitut pripravil v sozaložništvu z Mladinsko knjigo, ponudi precizen vpogled v dnevniško prozo Alje Tkačev, markantne igralske interpretke, pesnice in lutkarice, prevajalke, avtorice dramskih partitur in pedagoginje, ki je bila ena prvih izstopajočih igralk Mladinskega gledališča in pozneje gonilna sila več gledaliških skupin zunaj institucije.
Dokumentarni pogovor z gosti Kristijanom Muckom, Vinkom Möderndorferjem, Nino Skrbinšek in Marušo Oblak, tesnimi sodelavci Alje Tkačev, bo predstavil tudi nekaj odlomkov iz dnevnikov.

Knjižnica MGL
Srečanje gledališča in politike v sedmih točkah Alaina Badiouja v njegovem delu Rapsodija za gledališče
Prevod: Katja Zakrajšek
Spremna beseda: Mladen Dolar

Tri razmerja med avtorjem, politiko in gledališčem treh na videz ujemajočih se oseb, ki s svojim stasom, starostjo in stopnjami urbanosti prinašajo svoja stališča, jih predstavljajo in nikakor ne vsiljujejo. Prikazujemo difuznost treh nadpomenk in njihovo soodvisnost z vsemi ujemajočimi in nasprotujočimi si silnicami. Trije študiozni performerji, dva študenta igre in uveljavljeni igralec prinašajo svojstveno post festum občutje branja te nenavadne literature in s svojimi različnimi vtisi dodajajo na pomenu rapsodičnosti. Slednja je tudi osrednji motiv performativne uprizoritve, ki presega meje klasične bralne uprizoritve teoretskih besedil.

Koncept in režija: Aljoša Živadinov Zupančič in Nika Korenjak
Kostumografija: Dajana Ljubičić
Vizualije: Asiana Jurca Avci
Performerji: Branko Jordan (MGL), Maks Dakskobler in Mak Tepšić (AGRFT)

EMANAT
Skupnost emancipiranih misli in teles 2
Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa

Projekt Metodologije beleženja se od leta 2013 sistematično usmerja k dokumentaciji koreografskih praks slovenskih avtoric. Glavna oblika te notacije je bila v preteklih letih intervju v živo med izbrano koreografinjo in plesno_im teoretičarko_jem oziroma kritičarko_jem. Rezultati te prakse so bili članki, ki so opravili zgodovinski pregled prakse koreografinje z nekaj poudarka na temo in vsebino njenih koreografskih del. Do sedaj smo tako zabeležili že 17 koreografskih praks, del njih pa zajeli v prvem delu knjige Skupnost emancipiranih misli in teles, ki je izšla leta 2018.

Na podlagi do sedaj nastalih, a še ne objavljenih intervjujev ter novo sestavljenih člankov bomo v letu 2021 izdali 2. del knjige Skupnost emancipiranih misli in teles.

Na dogodku knjiga = dogodek bomo predstavili enega izmed člankov knjige v nastajanju, in sicer prispevek Pie Brezavšček, ki analizira koreografijo Andreje Rauch Podrzavnik kot afirmacijo zapostavljenih potencialnosti telesa. Prispevek skozi dva formata popisuje delo slovenske koreografinje. Prvi, poimenovan ’koreografski pojmovnik’, je nastal kot predelava serije pogovorov, ki so se med avtorico in koreografinjo začeli že leta 2015. V drugem delu članka pa avtorica in koreografinja predstavljata popis predzgodb in ozadij več projektov koreografinje ter kritiške odzive, ki jih je prineslo njeno več kot dvajsetletno profesionalno ustvarjanje.

 

Fotoutrinki

 

 

knjiga = dogodek
Idejna zasnova: Petra Pogorevc in Alja Lobnik
Oblikovanje: Nika Lapkovski
Video: Vid Hajnšek
PR: Urška Comino in Taja Lesjak Šilak
Tehnično vodstvo: Igor Remeta za Novo pošto

Produkcija: Slovenski gledališki založniki: Emanat, Knjižnica MGL, Maska Ljubljana, Slovenski gledališki inštitut