Kariera umetnika – doma in na tujem, gostujoča delavnica

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 15. 11. 2021 – 17. 11. 2021
Čas: 13.00–17.00

Gledališče Glej v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, v okviru platforme TRIGGER vabi na praktično delavnico Kariera umetnika – doma in na tujem. Mentorira jo priznana menedžerka v kulturi Anikó Rácz iz Budimpešte.

O delavnici

Delavnica je sestavljena iz treh modulov. Ustvarjalkam in ustvarjalcem na področju neodvisnih uprizoritvenih umetnosti bo ponudila priložnost, da o svojih karierah razmišljajo dolgoročno in onkraj posameznih projektov. Če nam je to všeč ali ne, dandanes delati “zgolj” odlično umetnost pogosto ni več dovolj – da uspešno deluješ kot umetnica ali umetnik ter razvijaš projekte, od tebe zahteva, da razviješ številne veščine in vloge izven vadbenih prostorov.
Na delavnici boste najprej dobili priložnost, da reflektirate, kje ste trenutno, in kaj bi lahko bila naslednja razvojna točka vašega umetniškega razvoja.
Drugi modul se bo vrtel okoli vprašanja partnerstev in sodelovanj. Kako delamo skupaj? Kaj so lepote in težave vseh teh partnerstev? Glede česa moramo biti previdni in kako lahko naša sodelovanja ojačajo naše razvojne perspektive?
Tretji dan bo posvečen demistifikaciji mednarodnih procesov in mreženja. Pregledali bomo obstoječa sodelovanja in razmišljali, kateri so lahko naši naslednji koraki. Razmišljali bomo tudi o okolju in smernicah na mednarodnem uprizoritvenem polju, da lahko bolje razumemo naše potencialne vstopne točke v internacionalizacijo.
Srečanje bo potekalo v obliki skupinske delavnice, pri čemer bomo vaše izkušnje uporabili kot študijske primere. Čeprav bo šlo za kolektivno delo, je cilj delavnice, da vsak izmed sodelujočih pridobi praktična orodja, trike in seznam naslednjih korakov v kariernem razvoju.

O mentorici

Anikó Rácz je menedžerka v kulturi, coach in poslovna trenerka, ki živi in dela v Budimpešti na Madžarskem. Trenutno je vodja mednarodnih odnosov in strateškega razvoja v SÍN Arts Centre, produkcijski hiši za podporo in razvoj neodvisnih sodobnih plesalk in plesalcev. Anikó je tudi programerka in producentka prizorišča za gledališče in ples na Festivalu Sziget, drugem največjem kulturnem festivalu v Evropi.
Med leti 2014 in 2020 je vodila tri edicije bienalne madžarske platforme za uprizoritveno umetnost dunaPart. Med letoma 2019 in 2021 je kot Reshaper sodelovala v mednarodnem raziskovalnem projektu Reshape. Od leta 2017 je članica svetovalnega odbora mreže IETM.
Znana je po svoji aktivni vlogi v strateškem premišljevanju dinamik in tranzicij uprizoritvenega polja tako na Madžarskem, kot v tujini. Njene menedžerske aktivnosti so podprte z njeno prakso priznanega coacha, poslovne trenerke in ekipne facilitatorke. Usposablja različne umetnike pri razvoju njihove karierne dinamike, svetuje pa tudi umetniškim kolektivom pri organizacijskem razvoju, facilitaciji boljših sodelovanj in produkcijskem menedžmentu. Redno vodi delavnice produkcijskega vodenja, sodelovanja in mednarodnih odnosov na Madžarskem in drugod.
Njen osrednji fokus so delikatni in nenehno spreminjajoči se odnosi med umetnikom in producentom/menedžerjem ter podpora kolektivom pri skupnostnem delu in razvoju trajnostnih projektov in partnerstev.

Termin in prijava

Delavnica poteka od 15. do 17. novembra, vsak dan med 13. in 17. uro v prostorih Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17) Ljubljani.
Prijavite se lahko na tej povezavi. Delavnica je brezplačna. Po prijavi vam bo mentorica poslala še krajši vsebinski vprašalnik, ki ji bo pomagal, da delavnico karseda prilagodi vašim potrebam. Delavnica poteka v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom.

Več informacij: info@glej.si

 

Za udeležbo na delavnici velja pogoj PCT.