Janez Hočevar - Rifle, portret. Fotografija: Marko Modic/Arhiv SLOGI.Fotografija: Marko Modic/Arhiv SLOGI.

Janez Hočevar – Rifle, 80-letnik

Lokacija:
Termin: 01. 02. 2020
Janez Hočevar, prejemnik Borštnikovega prstana leta 2010, 1. februarja praznuje svojo 80-letnico. Čestitamo ob osebnem jubileju.

Janez Hočevar je bil po študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) slabo desetletje član ansambla ljubljanske Drame, nato pa se je odločil za svobodni poklic. Sodeloval je z različnimi gledališči, poznan pa je tudi po sodelovanju pri komercialnih projektih, na televiziji in radiu. Obenem se je lotil pedagoškega dela in bil vrsto let profesor za dramsko igro na AGRFT.

»Njegova odlika je pravzaprav to, da obvladuje vse zvrsti in žanre ne glede na medij, v katerem nastopa. […] Čeprav ga stroka po eni strani uvršča med izjemne komične igralce, kar nedvomno drži, pa po drugi strani ravno z naborom nadvse raznovrstnih vlog to podobo ruši, saj z načinom svoje igre dokazuje ne-enoznačnost, razpetost med vsemi dramskimi zvrstmi.« (Iz obrazložitve nagrade Borštnikov prstan 2010)

 

Z Janezom Hočevarjem – Rifletom smo se v Slovenskem gledališkem inštitutu pogovarjali 12. 5. 2015, pogovor je vodila Ana Perne. Izbor odlomkov: