Rudi Kosmač v poetični drami Otroka reke Daneta Zajca (premiera 22. 1. 1962, režiser Taras Kermauner, Oder 57). Foto: Vlastja Simončič. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.Foto: Vlastja Simončič. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk – Rudi Kosmač (1932–1981), igralec in gledališki pedagog

Lokacija: slogi.si
Termin: 01. 09. 2021

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja.

Septembra 2021 mineva 40 let od smrti Rudija Kosmača, mojstra umetniške besede, čigar igralski esprit je bil še zlasti izrazit v interpretaciji poezije. Ob igranju v matični gledališki hiši, to je ljubljanski Drami, je bil dejaven tudi na eksperimentalnih odrih, od Odra 57 do Gleja. Obenem je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo z izredno občutljivostjo predaval umetniško besedo, s svojim recitacijskim, predvsem radijskim delovanjem pa bogato prispeval k področju govornega podajanja literarnih del oziroma sami kulturi govora. Nepozabne vloge je ustvaril tudi na film u in televiziji.

V »Besedi ob slovesu« je tedanji umetniški vodja ljubljanske Drame Lado Kralj zapisal: »Rudi Kosmač je v gledališče in poezijo brezpogojno veroval, v tej veri je gorel in izgorel, veroval je v poslanstvo gledališča v nepatetičnem in skromnem smislu te besede, veroval je v zavezanost gledališča narodu, zgodovini in današnjemu trenutku obenem.«

Iz naših zbirk – plakat september 2021: