Foto: Ant. Urschitz. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk – ob Mednarodnem dnevu spomenikov in spomeniških območij

Lokacija: slogi.si
Termin: 18. 04. 2022

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja.

Ob Mednarodnem dnevu spomenikov in spomeniških območij

ICOMOS, Mednarodno združenje za spomenike in spomeniška območja je leta 1982 razglasilo 18. april za dan, posvečen spomenikom in spomeniškim območjem; leto pozneje ga je potrdila Generalna skupščina organizacije UNESCO.

Obeležitvi tega dne se Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej letos pridružuje z objavo fotografije, ki prikazuje zidavo ljubljanske Drame. Stavba je razglašena za kulturni spomenik z lastnostmi arhitekturnega spomenika. Po načrtih dunajskega arhitekta Alexandra Grafa, nekdanjega sodelavca znamenitega arhitekturnega ateljeja za gledališke stavbe Fellner & Helmer, je bila zgrajena leta 1911. Otvoritev Nemškega gledališča ali Jubilejnega gledališča cesarja Franca Jožefa je bila 4. oktobra tega leta. Od 6. februarja 1919 v stavbi uprizarjajo predstave v slovenskem jeziku.

V letih od 2008–2010 smo v okviru programa Kultura 2000 sodelovali z gledališkimi inštituti in muzeji iz Češke, Madžarske, Poljske in Slovaške pri mednarodnem projektu Gledališka arhitektura v srednji Evropi (TACE – Theatre Architecture in Central Europe) ter na ta način raziskovali kulturno dediščino gledaliških stavb.

Iz naših zbirk – plakat april 2022: