Nevenka Koprivšek (desno), ob njej igralka Olga Grad. Foto: Tone Stojko. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.Foto: Tone Stojko. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk – ob slovesu Nevenke Koprivšek, prve dame nevladne uprizoritvene produkcije v Sloveniji

Lokacija: slogi.si
Termin: 01. 03. 2021

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Marca 2021 se posvečamo Nevenki Koprivšek, ob nedavnem slovesu te prve dame nevladne uprizoritvene produkcije v Sloveniji.

Če bi izpostavili ime osebe , ki je zaslužna za mednarodni prodor, promocijo in kontinuirano razvijanje slovenske neinstitucionalne produkcije na uprizoritvenem področju, bi to nedvomno bila NEVENKA KOPRIVŠEK (1959–2021). Sprva igralka in režiserka – iz igre je diplomirala na pariški mednarodni šoli Jacques Lecoq – je kmalu po vrnitvi v Slovenijo prevzela umetniško vodenje gledališča Glej, k sodelovanju povabila ustvarjalce sodobnega plesa (Iztok Kovač, skupina Betontanc) in ga internacionalizirala. Leta 1990 je predstavila intimno-urbani gledališki projekt You – The City tuje režijske gostje Fione Templeton (na fotografiji desno Nevenka Koprivšek, ob njej igralka Olga Grad).

Leta 1997 je ustanovila zavod Bunker in naslednje leto krstila mednarodni festival Mladi levi; poskrbela je za festivalsko izdajo tudi v tako težkem letu, kot je bilo pandemično 2020. Ob Bunkerju, ki od leta 2004 programsko upravlja sodobni uprizoritveni umetnosti namenjen prostor Stare mestne elektrarne – Elektra Ljubljana, je soustanovila tudi več mednarodnih mrež ter bila dejavno vpeta v številne domače in mednarodne kulturne projekte; za izjemno delo je prejela vrsto pomembnih nagrad.

Nevenka Koprivšek, hvala za levjesrčna produkcijska dejanja ter živahno festivalsko ustvarjalno središče in srečevališče!

 

Iz naših zbirk – plakat marec 2021: