Milan Butina med poslikavo kulis na dvorišču Mestnega gledališča ljubljanskega.

Iz naših zbirk: Milan Butina, scenograf, občasna razstava

Lokacija: Dvorana v prvem nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 09. 11. 2023 – 08. 02. 2024

Iz naših zbirk: Milan Butina, scenograf

občasna razstava

 

Zaradi povpraševanja podaljšujemo razstavo in si jo tako lahko ogledate še vse do 8. februarja 2024!

Razstava je na ogled: od 9. novembra 2023 do 8. februarja 2024

Razstava Iz naših zbirk: Milan Butina, scenograf je nastala kot del praznovanj ob stoti obletnici umetnikovega rojstva. V Kočevju, njegovem rojstnem kraju, so leto 2023 razglasili za kulturno tematsko leto Milana Butine. Pokrajinski muzej Kočevje je v Likovnem salonu Kočevje pripravil razstavo Hommage Milanu Butini, umetnikov jubilej pa poleg Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja z razstavama zaznamujeta še Galerija Staneta Kregarja (v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu) ter Galerija Hest v Mariboru.

Razstava Iz naših zbirk: Milan Butina, scenograf v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju se osredotoča na umetnikov scenografski opus. Na njej razstavljamo izbor skic iz obdobja med letoma 1951 in 1967, ki predstavljajo scenografske zasnove za štiriindvajset uprizoritev – sedemnajst je bilo postavljenih v Mestnem gledališču ljubljanskem, po ena v Celju, Trstu in Kranju, štiri so ostale nerealizirane. Izbor skic hranimo v naši ikonotečni zbirki – za obogatitev zbirke je v veliki meri zaslužna gospa Darja Butina, umetnikova hči, ki je SLOGI podarila Butinove scenografske skice, maketo, portrete ustvarjalcev in krokije iz zaodrja.

Milan Butina (21. 11. 1923, Kočevje – 24. 6. 1999, Ljubljana) velja za utemeljitelja likovne teorije na Slovenskem. Vendar Milan Butina ni deloval »le« kot slikar in likovni teoretik, temveč je bil tudi gledališki človek. Kot slikar in scenograf se je namreč leta 1950 pridružil Mestnemu gledališču ljubljanskemu, kjer je bil pozneje, med letoma 1962 in 1967, zaposlen kot tehnični vodja. Kot scenograf (in pogosto tudi kostumograf) je soustvaril več kot devetdeset uprizoritev, ne zgolj v Mestnem gledališču ljubljanskem, temveč tudi v Mladinskem gledališču v Ljubljani, Slovenskem narodnem gledališču v Trstu, Drami SNG v Mariboru, Mestnem gledališču v Celju, Prešernovem gledališču v Kranju, Mestnem lutkovnem gledališču v Ljubljani in Operi SNG v Ljubljani. S scenografskimi osnutki je sodeloval na trienalih gledališke scenografije in kostumografije na Sterijevem pozorju v Novem Sadu ter na Praškem kvadrienalu scenskega oblikovanja in prostora na Češkem na Češkem.

Milan Butina med poslikavo kulis na dvorišču Mestnega gledališča ljubljanskega.

Milan Butina med poslikavo kulis na dvorišču Mestnega gledališča ljubljanskega.

Spremljevalni program ob razstavi

– v sredo, 15. novembra 2023, ob 16.30vodeni ogled razstave z delavnico za strokovne delavce iz VIZ in kulture; izvajata kustosinja mag. Tea Rogelj (avtorica razstave) in kustosinja pedagoginja mag. Sandra Jenko,
– v sredo, 22. novembra 2023, ob 17. urivodeni ogled razstave; izvaja kustosinja mag. Tea Rogelj (avtorica razstave),
– v nedeljo, 3. decembra 2023, ob 10. urivodeni ogled razstave z delavnico za družine z otroki (5+); izvaja kustosinja pedagoginja mag. Sandra Jenko
– v nedeljo, 3. decembra 2023 ob 16. urivodeni ogled razstave; izvaja kustosinja mag. Tea Rogelj (avtorica razstave),
– v sredo, 13. decembra 2023, ob 17. urivodeni ogled razstave; izvaja kustosinja mag. Tea Rogelj (avtorica razstave).

Odprtje razstave je bilo v četrtek, 9. novembra 2023, ob 18. uri , v Dvorani Slovenskega gledališkega inštituta.

Na odprtju sta spregovorila dr. Gašper Troha, direktor SLOGI, in mag. Tea Rogelj, avtorica in kustosinja razstave, z glasbenima vložkoma sta nastopila Jelena Ždrale in Andraž Polič.

Kolofon razstave

Razstava Iz naših zbirk: Milan Butina, scenograf

Produkcija: Slovenski gledališki inštitut

Avtorica in kustosinja: mag. Tea Rogelj

Digitalizacija in grafično oblikovanje: Dana Kodermac

Tehnično oblikovanje: Andrej Ovsec

Pedagoški programi: mag. Sandra Jenko

Lektor: Andraž Polončič Ruparčič

Iz medijev

Po razstavi Milan Butina, scenograf, oddaja Oder, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 28. 11. 2023