Melita Vovk. Scenski osnutek, 35,6 x 48 cm, svinčnik, tuš, akvarel. Veno Taufer, Prometej ali Tema v zenici sonca, režiser Dušan Mlakar, scenografka Melita Vovk, Slovensko ljudsko gledališče Celje, premiera 27. 9. 1973. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk – Melita Vovk osebno

Lokacija: slogi.si
Termin: 01. 07. 2021

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja.

22. julija 2020 je umrla vsestranska umetnica Melita Vovk. Gledališče je bilo eno od opaznih področij njenega snovanja: v letih 1956–2009 je sodelovala pri 49 dramskih uprizoritvah slovenskih poklicnih gledališč, pa tudi z ljubiteljskimi gledališči. V dramskem gledališču je delala kot scenografka in kostumografka (pri štirinajstih predstavah je zasnovala oboje), včasih pa je poskrbela tudi za izbor kostumov iz fundusa, poslikala sceno, z ilustracijami opremila gledališki list ali priložnostno brošuro …

Zavod za kulturo Bled je v počastitev svoje priljubljene sokrajanke pripravil veliko razstavo in monografiji Melita Vovk osebno. Pri nastanku razstave in knjižnega kompleta je sodeloval tudi SLOGI – Gledališki muzej.

Razstava je na ogled na različnih blejskih lokacijah od 1. junija do 31. julija 2021.

 

Iz naših zbirk – plakat julij 2021:

 

Melita VOVK osebno: pogovor z avtorji knjižnega kompleta (14. 7. 2021, Festivalna dvorana Bled)