Lojze Filipič, 1971. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk – Lojze Filipič (1921–1975), dramaturg, umetniški vodja, esejist in gledališki premišljevalec

Lokacija: slogi.si
Termin: 01. 06. 2021

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja.

Junija 2021 mineva 100 let od rojstva Lojzeta Filipiča, ki velja za utemeljitelja moderne dramaturgije v slovenskem gledališču po drugi svetovni vojni. Po študiju dramaturgije na ljubljanski Akademiji za igralsko umetnost s svojim delom zaznamuje delovanje treh gledališč: novoustanovljenega celjskega gledališča, ljubljanske Drame in Mestnega gledališča ljubljanskega.
Filipič velja tudi za idejnega očeta Tedna slovenske drame, saj je že leta 1955 v Celju zasnoval Prvi festival slovenske in jugoslovanske sodobne drame; ta pobuda je neposredno vplivala na nastanek jugoslovanskega festivala Sterijevo pozorje v Novem Sadu, Srbija, in Tedna slovenskih gledališč, danes imenovanega Festival Borštnikovo srečanje. Njegovo skrb za uprizarjanje izvirne slovenske dramatike pa poudarja tudi utemeljitev nagrade Prešernovega sklada, ki jo za dramaturško delo prejme leta 1971: »Posebno veliko pozornost posveča Filipič mladim avtorjem, s katerimi tudi ustvarjalno sodeluje, njegov ostri čut za oblikovanje sodobnega repertoarja pa omogoča igralcem, da razvijejo svoj talent.«

15. junija ob 14.05 smo se Lojzetu Filipiču poklonili tudi v oddaji Oder, ki smo jo pripravili v sodelovanju s 3. programom Radia Slovenija – Programom Ars.

Iz naših zbirk – plakat junij 2021: