Leo Kulaš. Kostumska skica. Jean-Baptiste Poquelin Molière, Namišljeni bolnik, režiserka Katja Pegan, SLG Celje, premiera 20. 11. 1992. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.Leo Kulaš. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk – Ob 400-letnici rojstva vélikega francoskega komediografa

Lokacija: slogi.si
Termin: 03. 01. 2022

Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja.

Ob 400-letnici rojstva vélikega francoskega komediografa

JEAN-BAPTISTE POQUELIN, znan pod umetniškim imenom MOLIÈRE (15. 1. 1622–17. 2. 1673), je zanimanje mladih izobražencev slovenskega rodu vzbudil v 19. stoletju, na slovenskem odru pa je bil prvič uprizorjen 1. 1. 1907; v Deželnem gledališču v Ljubljani so enodejanko Les Précieuses ridicules igrali pod naslovom Gizdavki. Uprizarjanje Molièra na slovenskih odrih se je še zlasti razmahnilo po letu 1918; le dan po končani prvi svetovni vojni je premiero doživela ljubljanska postavitev Namišljenega bolnika. Mojstrovina, ki je tudi zadnje Molièrovo delo, se po številu uprizoritev na slovenskih profesionalnih odrih nahaja v samem vrhu. Namišljeni bolnik je zaživel tudi med partizanskim bojem proti okupatorju in pomeni pomemben dogodek v zgodovini slovenskega gledališča: 4. novembra 1944 ga je premierno uprizorilo Slovensko narodno gledališče na osvobojenem ozemlju v Črnomlju, in sicer v kostumih, ki so bili narejeni iz zavezniških padal.

Ob 400-letnici Molièrovega rojstva predstavljamo kostumske skice, ki jih je Leo Kulaš ustvaril za uprizoritev Namišljenega bolnika v Slovenskem ljudskem gledališču Celje leta 1992. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk – plakat januar 2022: