Hinko NučičAugust Berthold. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Iz naših zbirk – Hinko Nučič (1883–1970)

Lokacija: slogi.si
Termin: 03. 04. 2023
Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja.

Hinko Nučič (1883–1970)

Aprila 2023 mineva 140 let od rojstva gledališkega igralca, režiserja, organizatorja in pedagoga, ki je po prvi svetovni vojni pomembno prispeval k zagonu ljubljanskega gledališča, zatem pa postavil temelje mariborskemu Narodnemu gledališču. V Ljubljani rojeni Hinko Nučič je gledališko pot začel na ljubiteljskih odrih in se šolal pri igralcu Antonu Verovšku, ki ga je povabil v Dramatično društvo.
Leta 1900 je bil angažiran v ljubljanskem Deželnem gledališču ter v njem kot igralec in režiser deloval do leta 1912; zatem je odšel v Zagreb, kjer so bili pogoji za delo boljši. V Ljubljano se je vrnil leta 1918. Po sporu z upravo Gledališkega konzorcija je odšel v Maribor, kjer je zaradi pomanjkanja igralcev najprej odprl Dramatično šolo.
Mariborsko gledališče je vodil dve sezoni (1919–1921). Naposled se je ustalil v Zagrebu kot član tamkajšnjega Narodnega gledališča ter se v Ljubljano in Maribor vračal le še kot gost.
Hinko Nučič velja za enega bolj uveljavljenih igralcev obdobja, ki je izhajalo iz izročila Dramatičnega društva. O tem, kakšen je bil poznejši razvoj igralstva na Slovenskem, pa bo spregovorila razstava Mejniki gledališke igre, ki jo Slovenski gledališki inštitut pripravlja na Gradu Turjak.

 

Iz naših zbirk – plakat april 2023: