Boris Ostan, Foto: Tone Stojko, arhiv MGL/Prodok teater TV. / Branko Šturbej, Foto: J. C. Callo, arhiv Drama SNG Maribor. / Marko Mandić, Foto: Peter Uhan, arhiv SNG Drama Ljubljana.

HAMLET 3×3 z Borisom Ostanom, Brankom Šturbejem in Markom Mandićem

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 09. 03. 2016
Čas: 17. uri

Poleg tega, da so Boris Ostan, Branko Šturbej in Marko Mandić, priznani in nagrajevani dramski igralci, jim je skupno tudi to, da so se preizkusili v vlogi Hamleta, enega izmed najbolj znanih likov evropske in svetovne literature. To bo tudi osrednja tema pogovora, ki ga bodo vodili Taja Lesjak Šilak, Kaja Novosel in Jakob Ribič, študenti dramaturgije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), s svojimi vprašanji pa boste lahko sodelovali tudi obiskovalci. Dogodek Hamlet 3×3 je nastal v okviru seminarja iz zgodovine gledališča na AGRFT in razstave Hamlet na Slovenskem, ki jo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju s Cankarjevim domom in je do 14. marca na ogled v Prvem preddverju Cankarjevega doma.

 

Boris Ostan je dramsko igro študiral na AGRFT v Ljubljani, podiplomski študij pa je opravil v Parizu na École Jacques Lecoq, nekaj časa je deloval tudi v Londonu. Od leta 1983 je član igralskega ansambla v Mestnem gledališču ljubljanskem, igral pa je tudi v več drugih slovenskih gledališčih, med drugim v SNG Drama Ljubljana, Slovenskem mladinskem gledališču, Prešernovem gledališču Kranj in Gledališču Glej. Igral je v več celovečernih in kratkih filmih, pod nekaj predstav pa se je podpisal tudi kot gledališki režiser. Za svoje delo je prejel več Borštnikovih nagrad in nagrad sarajevskega festivala MESS, nagrado na Gavellovih večerih v Zagrebu, Župančičevo nagrado in številne druge. Od leta 2008 je izredni profesor na AGRFT, kjer predava dramsko igro.
V vlogi Hamleta se je predstavil leta 1984 na odru MGL v režijski postavitvi Mileta Koruna, kot Klavdij pa je na istem odru nastopil leta 2006 v postavitvi Matjaža Zupančiča.

 

Branko Šturbej je iz dramske igre diplomiral na AGRFT leta 1985 in se še v istem letu zaposlil v SNG Drama Ljubljana, kjer je deloval do leta 1990. Ansamblu se je ponovno pridružil leta 1996 in je še danes eden izmed njegovih članov. Med letoma 1990 in 1996 je deloval v SNG Drama Maribor, kjer se je vtisnil v spomin po nekaj vrhunskih vlogah, med njimi tudi po vlogi Hamleta. Od leta 2001 poučuje dramsko igro na AGRFT, trenutno je tudi predstojnik Katedre za dramsko igro. Za svoje delo je med drugim prejel kar deset Borštnikovih nagrad, ob tem pa je prejemnik tudi številnih drugih, prav tako uglednih nagrad – nagrade Prešernovega sklada, Glazerjeve listine, Zlatega lovorjevega venca na MESS-u in drugih.
Vlogo Hamleta je odigral leta 1990 na odru Drame SNG Maribor v režijski postavitvi Tomaža Pandurja.

 

Marko Mandić je študiral na AGRFT, leta 1997 pa na The Lee Strasberg Theatre Institute v New Yorku in v HB Studiu. Od leta 1998 je član ansambla SNG Drama Ljubljana. Poleg dela v matičnem gledališču je gostoval na številnih drugih odrih slovenskih gledališč, v zadnjih letih je pogosto sodeloval z Mini Teatrom ter nastopal v performansih skupine Via Negativa. Znan je tudi po svojem delu na filmu in televiziji; leta 2007 je bil na Berlinalu izbran za shooting star. Za svoje gledališko delo je prejel mnoge nagrade, med drugim nagrado Sklada Staneta Severja, več Borštnikovih nagrad in nagrado Prešernovega sklada, ob zaključku lanskega leta pa je prejel laskave kritike za nastop v Pasolinijevem Piladu, ki ga je režiral Ivica Buljan v znamenitem newyorškem gledališču La MaMa.
Marko Mandić je vlogo Hamleta odigral leta 2013 v predstavi, ki jo je na oder SNG Drama Ljubljana postavil režiser Eduard Miler.

 

Skip to content