Glej, 50 let: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču v času korone

Lokacija: Pogovor v živo bo potekal preko spleta.
Termin: 14. 05. 2020
Čas: 14.00

Epidemija koronavirusa, prepoved potovanja in zaprte meje so v hipu ogrozile temelj sodobnega gledališča – mednarodno mreženje, izmenjavo in gostovanja. Medtem, ko se gledališčniki po celem svetu trudimo izumiti načine, kako bi lahko v dvorane ponovno in na varen način vrnili življenje, pa se nam zastavlja ključno vprašanje: na kakšen način lahko mislimo prihodnost mednarodnega sodelovanja kot ključnega gradnika sodobne umetnosti?

So časi, ko so domače umetnice in umetniki redno gostovali na najbolj prepoznavnih odrih nekdanje Jugoslavije, Evrope in širše za vedno minili? Kako lahko na novo izumimo mednarodne projekte, izmenjave, mreže, rezidence, gostovanja? Kakšna naj bo pri tem podpora Evrope, države in mesta? Kaj se zgodi z umetnostjo, če je zaprta v nacionalne meje?

To je le nekaj vprašanj, ki si jih bomo zastavili v tokratni diskusiji, ki bo poskušala očrtati stanje na polju mednarodnega povezovanja v in po času epidemije.

Moderatorka:

Alma R. Selimović

Gostje:

Urška Brodar, Slovensko mladinsko gledališče

Nevenka Koprivšek, Bunker Ljubljana

Mateja Lazar, Zavod Motovila

Barbara Poček, Gledališče Glej

 

Pogovor v živo je potekal preko spleta na spletni povezavi: https://meet.jit.si/Glej50letizzivimednarodnegapovezovanja.

Posnetek pogovora Glej, 50 let: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču v času korone

 

O praznovanju Glej, 50 let

Najstarejše neinstitucionalno gledališče na območju nekdanje Jugoslavije – Gledališče Glej letos obeležuje 50 let svojega delovanja. Prva predstava, drama Kaspar v režiji Iztoka Toryja, je bila uprizorjena 25. junija leta 1970. Glej v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom organizira serijo pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča, ki izvira iz desetletji dela in refleksije Gledališča Glej.

Naslednji pogovor bo prek spleta potekal konec maja. Spregovorili bomo o izginjajočih gledaliških poklicih (moderira Jure Novak), pogovor o izzivih družbeno angažiranega gledališča (moderira Uroš Kaurin) pa prestavljamo na sredino septembra.

Vse pogovore soorganizirata Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut.

Serijo pogovorov bo sklenil mednarodni simpozij z naslovom Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču, ki ga pripravljamo Slovenski gledališki inštitut, Gledališče Glej, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter revija Amfiteater in je prestavljen na 8.–10. oktober 2020.

 

Skip to content