Glej, 50 let: Izginjajoči gledališki poklici

Lokacija: Dvorišče Gledališča Glej, Gregorčičeva 3, Ljubljana
Termin: 27. 05. 2020
Čas: 14.00
S tretjo diskusijo, ki jo v seriji pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča ob obeležju Glejeve petdesetletnice soorganiziramo Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut, želimo nasloviti poklice, ki na uprizoritveni sceni zaradi pogojev dela vse hitreje izginjajo, še dodatno pa bodo ogroženi zaradi posledic epidemije koronavirusa. Po diskusiji vas vabimo še na ogled razstave ob Glejevi petdesetletnici na Krakovskem nabrežju. Oblikovala jo je Grupa Ee (Ivian Kan Mujezinović in Mina Fina), fotografije in udarna gesla pa predstavljajo zadnjih deset let Glejevega delovanja.

 

Izginjajoči gledališki poklici

V zadnjem desetletju na polju uprizoritvene umetnosti zaradi vse težjih pogojev dela in financiranja določeni gledališki poklici izginjajo ali pa so podplačani in ogroženi. Prihajajoča kriza bo situacijo le še poslabšala, saj je brez dela čez noč ostala vrsta samozaposlenih v kulturi.

Kako ti procesi vplivajo na kvaliteto gledališke produkcije? Kakšni so na tem področju evropski trendi? Kaj lahko proti eroziji poklicev in gledališkega delovanja storimo sami, in kaj lahko storijo odločevalci? Kakšna je v takšnih pogojih lahko vizija gledališča prihodnosti? Si ga lahko zamišljamo kot entiteto, ki deluje kolektivno in podpira ter razvija vse umetniške zvrsti in poklice, ki prispevajo v zaključeno celoto odrskega javnega dogodka?

Ta in druga vprašanja bomo razprli v prihajajoči razpravi z gosti iz področji, ki so najbolj na udaru.

Moderator:

Jure Novak, gledališki režiser in član umetniškega sveta Gledališča Glej

Sogovorniki:

Mateja Fajt, kostumografinja

Andrej Hajdinjak, oblikovalec svetlobe

Jera Ivanc, dramaturginja

Leja Jurišić, koreografinja

Urša Vidic, scenografka

 

O praznovanju Glej, 50 let

Najstarejše neinstitucionalno gledališče na območju nekdanje Jugoslavije – Gledališče Glej letos obeležuje 50 let svojega delovanja. Prva predstava, drama Kaspar v režiji Iztoka Toryja, je bila uprizorjena 25. junija leta 1970. Glej in Slovenski gledališki inštitut organizirata serijo pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča, ki izvira iz desetletji dela in refleksije Gledališča Glej.

Naslednji pogovor v ciklu bo potekal septembra. Spregovorili bomo o izzivih družbeno angažiranega gledališča (moderira Uroš Kaurin).

Serijo pogovorov bo sklenil mednarodni simpozij z naslovom Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču, ki ga pripravljamo Slovenski gledališki inštitut, Gledališče Glej, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter revija Amfiteater in je prestavljen na 8.–10. oktober 2020.

 

Iz medijev
Kultura, TV Slovenija, 27. maj 2020

 

 

Skip to content