Niz pogovorov bomo začeli z besedilom in uprizoritvijo sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije.Foto: Sebastian Cavazza, arhiv MGL

Gledišče*: Slovenska dramatika in gledališče: znova v dialogu?

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 10. 11. 2015
Čas: 18. uri

V letošnji sezoni je na programe slovenskih gledališč uvrščeno vidnejše število slovenskih dramskih novitet. V letnem nizu tematskih pogovorov pod naslovom Slovenska dramatika in gledališče: znova v dialogu? se bomo v Slovenskem gledališkem inštitutu enkrat mesečno osredotočili na izbrano besedilo in njegovo uprizoritev ter z dramskimi avtorji in gledališkimi ustvarjalci spregovorili o različnih vidikih odnosa med dramatiko in njenim uprizarjanjem. Vstop prost.

 

Niz pogovorov bomo začeli z besedilom in uprizoritvijo sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije. Gostili bomo avtorico besedila Simono Semenič in dramaturginjo uprizoritve Evo Mahkovic. Besedilo je letos prejelo Grumovo nagrado za najboljše izvirno dramsko delo, krstno uprizoritev je doživelo septembra v Mestnem gledališču ljubljanskem in režiji Diega de Bree.

 

ta debela
frajle, zdaj je pa zadosti
tako ne bomo nikamor prišle
alo, gremo
sedimo v polkrogu
sedem nas, sedem kuharic

ta dolgocajtna
čudežno število

ta debela
sedimo v polkrogu
s škafi med nogami
in lupimo krompir

ta nergava
na tone krompirja

 

»Drama obsoja vojno, konformizem in eliminacijo ljudi, ki s svojim delovanjem izstopajo iz povprečja. Sedem kuharic predstavlja konformizem, ki hrani vojni stroj, tega pa predstavljajo vojaki, ki obenem zatirajo upor zoper obstoječi režim. Upor predstavljajo Sofije. Drama izpostavlja tudi žensko vprašanje. Ni naključje, da so kuharice, predstavnice konformizma, ženske. Ženske, ki ne prenesejo, da bi bile ženske uspešnejše od njih. Če bi ženske volile ženske, bi bile te v politiki močneje zastopane in mogoče bi bil svet manj surov. Kljub težki tematiki je drama napisana lahkotno, duhovito in tekoče ter ponuja pravi uprizoritveni izziv.« (Iz obrazložitve Grumove nagrade 2015)