Delavnica dramskega pisanja 45. TSD pod mentorstvom Dušana Jovanovića in Nagrada za mladega dramatika 45. TSD.

Gledišče* Popoldan in večer 45. Tedna slovenske drame (TSD)

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 22. 04. 2015
Čas: 18. uri

ob 16. uri
Delavnica dramskega pisanja 45. TSD pod mentorstvom Dušana Jovanovića – predstavitev delavnice in nastalih tekstov

 

 

ob 18. uri
Nagrada za mladega dramatika 45. TSD – Katja Markič: Ptice selivke – bralna uprizoritev

 

V sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj (PGK) v sredo, 22. aprila v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI, Mestni trg 17, Ljubljana) pripravljamo popoldan in večer 45. Tedna slovenske drame (TSD). Vstop prost.

 

Ob 16. uri nam bosta vodja umetniškega oddelka in dramaturginja PGK Marinka Poštrak in gledališki ustvarjalec/režiser, literat/dramatik, esejist ter pedagog Dušan Jovanović predstavila delavnico dramskega pisanja 45. TSD, ki so se je udeležili: Urša Arnšek, Aleksander Grum, Nataša Grum, Sara Horžen, Varja Hrvatin, Barbara Kapelj Osredkar, Gregor Lozar, Saša Pavček, Maša Pelko in Stane Tomazin. V nadaljevanju bodo v okviru delavnice nastale spise prebrali Aleksander Grum, Saša Pavček in Maša Pelko (spisi z naslovom Pes) in Barbara Kapelj Osredkar (spis Kitajsko ogledalo). Spoznali pa bomo tudi vaje iz dramskega pisanja nekaterih drugih udeležencev delavnice.

 

Ob 18. uri vas vabimo na bralno uprizoritev besedila Ptice selivke Katje Markič, študentke dramaturgije in scenske umetnosti na AGRFT in prejemnice nagrade za mladega dramatika na 45. TSD. Za to nagrado konkurirajo nova slovenska dramska besedila avtorjev, starih do trideset let. »Ptice selivke so igra, v kateri trije antagonisti stišano in pridušeno dramatično spregovorijo o odnosih, o skoraj nomadski naravi človeka, ki se seli med svojimi spomini, med mislimi, od govora proti tišini in nazaj. Ne samo iz enega stanovanja v drugo, ne samo od človeka do človeka ali od strani do strani v knjigi, pri čemer so najbolj pomembna prazna mesta, naša življenja so projekcija. Drugi tako ne dosti več kot material za našo samoizgradnjo. Igra problematizira jezik, naravo memoarskega gradiva, njegovo preoblikovanje in samo branje. V tem je oborožena z avtorefleksijo, osveščena in se spogleduje s sodobno teorijo o neobstojnosti in fluidnosti naše identitete,« je svojo določitev obrazložila žirija za podelitev nagrade.

 

Bralno uprizoritev nagrajenega besedila Ptice selivke bodo izvedli študenti AGRFT Juš A. Zidar (režija) in Miranda Trnjanin, Matic Lukšič ter Tines Špik.

 

 

 

četrtek, 23. 4, ob 17. uri
Gledališki sprehod po Ljubljani

Skupaj bomo odkrivali zgodovino gledališča kar na licu mesta.Sprehodili se bomo po poti nekdanje kapucinske procesije in si spotoma ogledali zgodovinska prizorišča, ki so zaznamovala gledališko življenje Ljubljane. Zbor v atriju Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI). Informacije in prijave: sandra.jenko@slogi.si.

 

 

GLEDIŠČE* V dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) nadaljujemo s sklopom javnih dogodkov namenjenih predstavitvi in promociji gledališke kulture in umetnosti ter gledaliških ustvarjalcev.
*gledíšče -a s (í) 1. kar določa kriterij za presojanje česa; stališče, 2. zastar. gledališče (SSKJ)