V sklopu pogovorov Naježeno in jedrnato v živo, ki jih vodi Jedrt Jež Furlan, bomo tokrat gostili novinarko in urednico Ženjo Leiler.

Gledišče* Naježeno in jedrnato v živo: Ženja Leiler

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 12. 04. 2016
Čas: 18. uri

V sklopu pogovorov Naježeno in jedrnato v živo, ki jih vodi Jedrt Jež Furlan, bomo tokrat v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) gostili novinarko in urednico Ženjo Leiler. Pogovarjali se bomo o Pogledih in medijskih pogledih na umetnost. Kaj se je spremenilo med Razgledi in Pogledi, kako mediji lovijo produkcijo, fenomene, skratka kako zrcalijo prostrano produkcijo in umetnost?

 

Ženja Leiler je končala dvopredmetni študij primerjalne književnosti in literarne teorije ter filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Že med študijem je začela objavljati literarne kritike in intervjuje v reviji Literatura, v devetdesetih letih preteklega stoletja je bila članica njenega uredništva, kot literarna in gledališka kritičarka ter novinarka pa je začela pisati za tednik Mladina, za študentsko Tribuno, Radio Študent in časnik Dnevnik. Bila je redna zunanja sodelavka kulturne redakcije časnika Delo, nato je bila pri časniku zaposlena kot novinarka, potem kot urednica kulturne redakcije, kasneje kot komentatorka. Za svoje novinarsko delo je leta 2006 prejela Jurčičevo nagrado. Bila je avtorica idejnega projekta štirinajstdnevnika za umetnost, kulturo in družbo Pogledi. Med aprilom 2010 in majem 2013 je bila tudi prva odgovorna urednica časopisa Pogledi in spletne strani pogledi.si. Od maja 2013 do novembra 2014 je vodila Direktorat za medije na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije. Danes je članica kulturne redakcije Dela.

 

Publicistka Jedrt Jež Furlan se aktivno ukvarja s področjem uprizoritvenih umetnosti in kulturne politike. V sklopu pogovorov z gosti obravnava teme in izzive sodobnega gledališkega prostora … Naježeno in jedrnato v živo.