Dušan Jovanović, z vaje za uprizoritev Zid, jezero (režija Dušan Jovanović, Drama Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani, krstna uprizoritev 21. 2. 1989). Foto: Tone Stojko, vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.Foto: Tone Stojko, vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Gledališki opus Dušana Jovanovića, znanstveni simpozij

Lokacija: dvorana v 1. nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta
Termin: 21. 02. 2023
Čas: od 10.00 do 13.00
Vstop prost!

Dušan Jovanović (1939–2021) je bil eden najpomembnejših, morda sploh najpomembnejši ustvarjalec slovenskega gledališča v zadnjega pol stoletja. Njegov prispevek k modernizaciji te umetnosti na Slovenskem je odločilen; prav tako tudi njegove zasluge za visoko kondicijo, pomensko in umetniško relevantnost celotnega polja scenskih umetnosti pri nas. Jovanovićev ustvarjalni opus je obsežen, kompleksen in kar se da raznovrsten, saj ga je uresničeval z različnimi vlogami, vselej zasledujoč svojo avtorsko izostrenost in visoko profesionalnost. Bil je režiser največjega formata, dramatik z obsežnim in raznovrstnim opusom, umetniški vodja, ki je predrugačil slovensko gledališko krajino, pisatelj in pesnik, tudi pronicljiv esejist in publicist, pedagog. V vsakem pogledu velik ustvarjalec in motor slovenskega gledališča. Simpozij je posvečen njegovemu gledališkemu opusu, SLOGI ga organizira v sklopu priprav na monografijo, ki jo bo izdal naslednje leto.

dr. Diana Koloini, vodja simpozija

Program znanstvenega simpozija

10.00
Prvo zasedanje

Blaž Lukan
Začetek dramske pisave Dušana Jovanovića

Tomaž Toporišič
Žrtve mode bum-bum, Igrajte tumor v glavi in onesnaženje zraka: dva primera (post)dramskih tekstov o estetskih revolucijah in angažiranem gledališču

Aldo Milohnić
Ali je napočil čas, da Jovanovićevo Balkansko trilogijo potegnemo iz naftalina?

 

11.00
Odmor za kavo

 

11.30
Drugo zasedanje

Rok Vevar
Specifičnost neoavantgardnih elementov v Jovanovićevem eksperimentalnem gledališkem opusu 1965–1981

Darja Dominkuš
Jovanovićeve uprizoritve klasike

Sebastijan Horvat
Dušan Jovanović kot prvi konceptualni slovenski režiser

 

12.30
Zaključna diskusija

 

Video posnetki prispevkov na znanstvenem simpoziju

Na naslovni fotografiji Dušan Jovanović, z vaje za uprizoritev Zid, jezero (režija Dušan Jovanović, Drama Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani, krstna uprizoritev 21. 2. 1989). Foto: Tone Stojko, vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.