Projekt Kabinet spominov izhaja iz idej nanovo odkritega renesančnega genija, filozofa, teoretika umetnosti spomina, znanilca govorice instalacije.

Emil Hrvatin: Kabinet spominov, gostujoča prireditev

Lokacija: Dvorana SGM
Termin: 28. 09. 1998 – 03. 10. 1998

Camillo Memo 4.0: KABINET SOLZ
režija: Emil Hrvatin
solzodajalska akcija

 

28. septembra ob 19. uri – iniciacija
29. september do 3. oktober – Slovenski gledališki muzej
Produkcija: B 51
Soprodukcija: Zavod Exodos in TV Slovenija – umetniški program.
V sodelovanju z: Ljudmila – Ljubljanski digitalni medijski laboratorij.
V okviru mednarodnega festivala scenskih umetnosti Exodos

 

Projekt Kabinet spominov izhaja iz idej nanovo odkritega renesančnega genija, filozofa, teoretika umetnosti spomina, znanilca govorice instalacije v sodobni umetnosti in anticipatorja interneta, Giulia Camilla (1480-1544). Njegov temeljni projekt, Gledališče spomina, je eden prvih poskusov mrežne interaktivne komunikacije. Gledališče spomina je bilo mišljeno kot kraj na katerem bi bilo dostopno vse znanje o Univerzumu. Nenehno obnavljajoči se stroj spomina, v katerem ni meja med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.

 

Kabinet spominov raziskuje emotivni odnos do spomina in se osredotoča na skrajno manifestacijo čustvenih stanj – na jok.
Gledalec potuje skozi tri prostore: prostor individualnega, kolektivnega in fiziološkega spomina. Vsem trem prostorom je skupno le to, da od gledalca hočejo z obujanjem spomina izvabiti solze. Prostor individualnega spomina je namenjen osebnemu podoživljanju stanja, ki posameznika spravi v jok. V prostoru kolektivnega spomina so na zaslonu dostopni kratki filmski odlomki. Obiskovalec lahko glede na svoj temperament ali trenutno razpoloženje izbira med melodramatičnim prizorom, družinsko tragedijo, nuklearno katastrofo, burlesknim humorjem, holokaustom, smrtjo ljubljenega vodje, razglasitvijo samostojnosti itn. Prostor fiziološkega spomina je namenjen kemičnemu izvabljanju obiskovalčevih solz. Obiskovalec se lahko odloči za posamično oz. skupinsko donacijo solz. V prvem primeru so njegove solze shranjene v epruvetkah, donator pa prejme certifikat avtentičnosti, pri skupinskih donacijah se solze zbirajo glede na barvo oči.