Zadnje javno vodstvo pred zaprtjem mednarodne potujoče razstave Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča

Duh narodni se je unel, javno vodstvo z delavnico po mednarodni potujoči razstavi Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča

Lokacija: na Ministrstvu za kulturo RS, Maistrova ulica 10, Ljubljana
Termin: 17. 11. 2016
Čas: 17. uri

Razstava podaja zgodovino Evrope, kakor se odraža v repertoarjih in arhitekturni zasnovi evropskih gledališč, ob tem pa ne skuša slediti le kronologiji, temveč obiskovalca popelje skozi devet osrednjih tem, poimenovanih Sredozemska izkušnja, Verski vpliv, Spreminjajoča se družba – spreminjajoče se stavbe, Estetika in tehnologija, Narod, Gori!, Prečkanje meja, Vojna in Demokracija. Razstava bo v avli Ministrstva za kulturo na ogled do 3. januarja 2017.

 

Duh narodni se je unel, vodstvo z delavnico

 

Gledališča so bila, kot pripovedovalci zgodovine Evrope in zrcala družbe, tudi priča rojevanja narodov. V Sloveniji se je začela ob koncu 18. stoletja razvijati ideja narodnega, nacionalnega slovenskega gledališča kot opozicija avstrijskemu gledališču. Temelje slovenskega gledališča in slovenske dramatike je postavil Anton Tomaž Linhart s svojima komedijama Županova Micka in Ta veseli dan ali Matiček se ženi, ki ju bomo na delavnici na ustvarjalen način pobližje spoznali.

 

Skozi razstavo in delavnico bo vodila mag. Sandra Jenko, kustosinja pedagoginja iz SLOGI – Gledališkega muzeja.
Naslednje javno vodstvo po razstavi bo v torek, 22. novembra 2016 ob 17 uri.