Dokumenti – 60 let, od gledališke revije do knjižne zbirke, občasna razstava

Lokacija: Dvorana v prvem nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 07. 03. 2024 – 31. 05. 2024

Leta 1964 je izšla prva številka Dokumentov Slovenskega gledališkega muzeja, ki je – za Knjižnico MGL – druga najstarejša gledališka knjižna zbirka na Slovenskem. Dokumenti so nastali iz želje po predstavljanju in interpretiranju zgodovinskega gradiva o gledališču. Med nami vztrajajo že dolga desetletja in na različne načine izpolnjujejo svoje prvotno poslanstvo. Obletnice so priložnost, da se ozremo nazaj na prehojeno pot in tudi malo praznujemo, ker je najstarejša zbirka Slovenskega gledališkega muzeja/inštituta še vedno živa in v dobri kondiciji.

Do danes je izšlo že več kot osemdeset zvezkov oziroma sto pet številk. Več kot sto petdeset avtorjev – med njimi so tudi nekateri najuglednejši slovenski umetniki, publicisti in raziskovalci – je s svojimi prispevki, članki ali monografijami, ustvarilo temeljno gradivo za gledališko zgodovino, ki ga dopolnjujejo tudi dela, izdana v drugih zbirkah Slovenskega gledališkega muzeja.

Ob okrogli obletnici se spominjamo urednikov, piscev in drugih sodelavcev, ter si želimo, da bi Dokumenti Slovenskega gledališkega inštituta, kot se zbirka imenuje zadnjih deset let, tudi v prihodnje prinašali med nas poglobljene analize našega preteklega in sodobnega gledališkega ustvarjanja.

Razstava bo na ogled do 31. maja 2024.

Občasno razstavo smo v Dvorani v prvem nadstropju SLOGI odprli v četrtek, 7. marca 2024, ob 18. uri. O pomenu in razvoju zbirke je spregovoril prevajalec, publicist in dolgoletni kustos Slovenskega gledališkega inštituta, dr. Štefan Vevar, ki je bil s publikacijo povezan kot avtor in urednik, o razstavi direktor muzeja, dr. Gašper Troha, o bibliografiji Dokumentov, ki je nastala ob tej priložnosti, pa avtorica razstave, Katarina Kocijančič.

 

Dokumenti – 60 let
Od gledališke revije do knjižne zbirke
Avtorica razstave: Katarina Kocijančič
Oblikovanje: Andrej Ovsec
Izbor video odlomkov: Ana Perne
Sodelavci: Mihael Čepeljnik, Matic Kocijančič, Tea Rogelj, Gašper Troha